În fiecare an, în țara noastră sporturile sezonului hibernal sunt tot mai populare, stațiunile montane fiind asaltate de schiori.
Iar acești sportivi amatori au nevoie de echipament adecvat care să includă și anumite elemente de protecție.
Magazinele de profil vin în sprijinul clienților cu o varietate de căști de ski și măști de ski, așa încât doritorii chiar pot să își achiziționeze modele calitative, la un preț bun, care să arate și foarte estetic.
Casca pentru pârtie protejează capul persoanei ce o poartă, dar trebuie completată și cu o masca specială pentru schiori. Cel mai bine trebuie comandate împreună.
Aceste accesorii, componentele de siguranță vitală ale costumului complet de schi, sunt astfel realizate încât asigură un confort deosebit la purtare.
Părul nu se va uda sub cască, lentilele măștii de ski nu se vor aburi și vă puteți distra astfel pe schiuri ore întregi fără probleme.
Lovirea capului poate cauza vătămarea capului. Potrivit Asociației Americane de Stațiuni de Schi (NSAA), în ultimii zece ani, asociația a înregistrat nu mai puțin de 40 de decese pe pârtii. Majoritatea rănilor și deceselor de pe pârtiile de schi sunt rezultatul unei coliziuni a schiorului cu alți coborâtori sau, mai grav, cu diverse coliziuni cu obiecte fixe de pe traseul de coborâre (copac, bolovan etc.). 60% dintre decesele înregistrate au fost cauzate de traumatisme craniene incompatibile cu viața.
Nu e de mirare că tot mai multe țări și stațiuni de schi introduc reguli clare pentru purtarea obligatorie a căștilor în timpul schiatului. Numărul companiilor de asigurări care refuză să despăgubească un eveniment asigurat în cazul în care un accident a survenit în timpul coborârii pe schiuri fără cască de schi este în creștere.
Michael Schumacher s-a lovit puternic la cap în timp ce schia în staţiunea Meribel din Alpii francezi. Sportivul germanul purta cască de protecţie, cu cameră video montată în plus şi tot s-a lovit cu capul foarte dur de o piatră aflată cu puţin în afara pârtiei marcate.
El a fost proiectat în aer trei metri, iar la aterizare s-a fi lovit cu capul de o zonă cu mulți bolovani.
A fost un eveniment ce a adus discuția cu privire la siguranța pe schiuri la un alt nivel. Astăzi, mai mult de douăzeci dintre cei mai importanți producători de echipament de protecție din lume fac căști de schi performante, modele ce includ diverse probe înainte de a fi comercializate. Aceste standarde includ testele pentru rezistența la impact la diferite viteze, rezistența la temperatură, presiune și umiditate.
Căștile de ski moderne sunt formate din trei componente principale:
– Carcasa exterioară, rigidă și subțire, proiectată pentru a distribui energia de impact pe întreaga zonă a căștii sau pentru a o lua de-a lungul tangentei. Protejează capul de șocuri puternice, de pietrele ascuțite și își păstrează forma. Carcasa exterioară poate fi realizată din materiale de înaltă calitate (ABS plastic, fibră de sticlă), policarbonat etc.
– Carcasa interioară, moale și groasă, fabricată dintr-un material care atenuează energia de impact și protejează capul de lovituri și răniri. De obicei este fabricată din spumă de polistiren (EPS) sau spumă de polipropilenă.
– Căptușeala, din material moale, asigură un contact confortabil al căștii cu pielea. Este concepută așa încât să îndepărteze umezeala și să se usuce cât mai repede posibil. Pentru mai mult confort în purtarea unei căști, căptușeala poate avea proprietăți antibacteriene. Aproape întotdeauna ea este detașabilă, pentru a se putea spăla.
Mulți producători produc căști și măști de ski care sunt combinate una cu cealaltă în mod prestabilit, dar chiar dacă nu este întotdeauna posibilă achiziționarea ambelor piese de echipament de la aceeași marcă, când comandați o cască de schi, luați și o mască pe măsura ei. Așa nu veți avea surprize că nu se vor potrivi.