Din Zona

De la memoria colectivă spre uitarea digitală

De la memoria colectivă spre uitarea digitală

Lecturam povești și devoram cărți întregi înainte ca tehnologia să evolueze atât de mult. În trecut, poveștile și istorisirile erau adevărate stories, nu doar o simplă caracteristică/funcție a unei platforme de social media. Astăzi, în schimb, experimentăm o continuă uitare a obiceiurilor străvechi.

Legendele, folclorul și faptele de vitejie nu mai sunt consemnate în memoria colectivă a poporului. În schimb, mondenul este ceea ce atrage privirea către ecranul telefonului mobil.

Totuși, nu toate sunt rele în această situație. Acum putem accesa mai ușor lucruri la care nici nu puteam visa înaintea erei tehnologice. Un simplu device inteligent te poate conecta cu povești inedite, cărți, jocuri de online cazino sau video, filme, artă și multe altele.

Cea mai bună caracteristică a naturii umane este adaptabilitatea. Este trist, ce-i drept, că lucrurile se schimbă atât de mult și atât de repede, dar ar trebui să apreciem faptul că ne-am putut adapta. În ziua de astăzi, chiar și bunicii din România se pot bucura de un joc de bingo online, de exemplu.

memorie colectiva

Este uitarea unui dintre efectele nedorite ale internetului?

Și da și nu, după cum s-ar spune. Există foarte multe studii care investighează efectele expunerii la acest mediu relativ nou – anume internetul. Majoritatea iau în calcul cantitatea enormă de informații la care este expusă o persoană. Se crede că această cantitate ridicată influențează capacitatea umană de a reacționa și că, totodată, produce modificări la nivel de memorie și atenție.

Acest lucru este doar parțial adevărat!

Nu trebuie să uităm faptul că informația este putere – trebuie doar să știm cum să o gestionăm pentru a profita de pe urma acesteia. Într-adevăr, se uită tradițiile unui popor, acesta ar fi principalul efect de uitare nedorită al internetului. Totuși, precum orice altceva, tradiția evoluează – peste 20-30 de ani, se va vorbi despre tradițiile acestei ere tehnologice ca tradiții prime, de luat în calcul.

Ceea ce umanitatea experimentează acum este mai degrabă o evoluție spre selectivitatea informațiilor decât o uitare nedorită. Se schimbă punctele de interes ale omului.

uitare

Există studii de specialitate care au dovedit deja faptul că ne bazăm și ne încredem prea mult în tehnologie ceea ce slăbește atenția și capacitatea de memorare pe termen lung.

Sunt situații în care citim o informație pe internet, uitând mare parte dintre detalii la foarte scurt timp după aceea. Revenim asupra informației, siguri că o vom regăsi la îndemână, ceea ce ne face să nu mai exersăm memoria și capacitatea noastră de a reține detalii.

Din nou, se aplică ce am menționat anterior. În trecut, pentru a fi considerat erudit, trebuia să memorezi (pe de rost) cât mai multă informație. Aparent, astăzi, există destul de multe persoane care văd accesul neîntrerupt la această informație ca pe un lucru rău. Totuși, omenirea s-a condus singură la acest tip de acces, pentru a facilita viața tuturor.

Să nu uităm cât de ușor este astăzi să-ți deschizi o afacere sau să profesezi într-un domeniu în care ai zero experiență – din moment ce aceasta poate fi dobândită cu ajutorul internetului, în doar câteva luni.

Așa numita amnezie digitală este mai mult un miraj al persoanelor care, voit, depind prea mult de tehnologie. Într-adevăr, nu negăm faptul că dependența de internet nu exista – totuși aceasta este din ce în ce mai rară. A fi un internaut nu mai este tabu – poate la fel de bine să fie locul tău de muncă, full-time, remote și atât!

Remedii pentru viitorul memoriei

Cum putem garanta viitorul memoriei noastre? Simplu, cheia este un echilibru și o dezvoltare constantă a cunoașterii celor două ere – cea tehnologică de acum și cea din trecut. Pe cât de mult citim articole online și bloguri, pe atât de mult ar trebui să citim și un autor clasic, o carte, sau chiar și numai o poezie pe zi.

Atât timp cât există acest echilibru, nu vom fi luați prin surprindere atunci când pică internetul sau curentul sau atunci când ne aflăm pe un drum de țară, neafișat pe GPS.



Lasă un răspuns

Site creat de