Social & Cultura

Eficienţa energetică a unei locuinţe. Ce înseamnă şi cum poate fi mărită

certificat energetic

O casă eficientă energetic este, pe termen lung, o investiţie inteligentă. Din ce în ce mai mulţi oameni sunt atenţi la performanţa energetică atunci când construiesc locuinţe noi, mulţi chiar renovându-şi actualele case pentru a le transforma în spaţii inteligente din punct de vedere energetic.

Eficienţa energetică a locuinţei înseamnă, pe scurt, că spaţiul locativ respectiv consumă cât mai puţină energie pentru iluminat artificial, încălzire şi răcire. Practic, asigurarea unui confort termic ridicat cu costuri foarte mici.

Cum se poate afla dacă o casă este eficientă energetic?

Mulţi oameni consideră că izolându-şi locuinţa au transformat-o într-o clădire eficientă energetic.

Această măsură este, într-adevăr, un pas spre eficientizare, însă nu este suficient.

Eficienţa energetică a unei case înseamnă cu mult mai mult, iar  mai multe informaţii cu privire la acest subiect pot fi obţinute de la un auditor energetic.

Practic, acesta va elibera un certificat energetic al locuinţei prin care o va include într-o clasă de eficiență energetică.

Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, clasa A cuprinzând clădirile sau unităţile de clădire cu cea mai mare eficienţă energetică.

În calculul sau, auditorul va afla consumurile anuale pentru iluminat artificial, încălzire, alimentare cu apă caldă de consum, ventilaţie şi climatizare.

Fiecare consum va fi încadrat în clasa energetică corespunzătoare, astfel că proprietarul locuinţei va şti ce sistem are nevoie de îmbunătăţiri pentru creşterea eficienţei energetice a locuinţei în ansamblu.

Câțiva factori care influențează eficiența energetică

Câțiva dintre factorii care influențează eficiența energetică sunt:

  • Orientarea în funcție de punctele cardinale

În ciuda faptului că acesta este un criteriu după care oamenii se ghidează încă din cele mai vechi timpuri, mulţi îl omit atunci când îşi cumpără sau îşi construiesc o locuinţă.

O casă îndreptată către nord va consuma mai multe resurse, fiind mai răcoroasă, în timp ce locuinţele orientate către sud sunt mai economice.

  • Compartimentarea

Experţii recomandă ca pe partea de sud şi est să fie dispuse dormitoarele şi pe partea de nord debaralele sau alt genuri de încăperi în care nu este necesară foarte multă căldură.

  • Materialele de construcţie

Materialele de construcție folosite au o influență mare în această privință.

Ferestrele sunt responsabile de cea mai mare pierdere de căldură, prin urmare trebuie aleasă tâmplărie de calitate superioară, care să diminueze pe cât posibil pierderile de căldură.

  • Opţiunea pentru un sistem de încălzire/răcire eficient

Printre cele mai economice sisteme de încălzire a unei locuinţe sunt pompele de căldură.

Ca alternative, în situaţiile în care proprietarii nu pot achiziţiona pompe de căldură, se recomandă achiziţionarea unor centrale termice şi aparate de aer condiţionat cu clasa energetică bună, pentru diminuarea costurilor.

Eficientizarea energetică este posibilă şi în cazul locuinţelor vechi, fiind, pe termen lung o investiţie foarte bună.

Pentru mai multe informaţii cu privire la strategia de modernizare, proprietarii trebuie să obţină un certificat energetic de la un auditor energetic atestat.



Lasă un răspuns

Site creat de