Social & Cultura

Endocrinologie – ce trebuie să știi înainte de a te decide să te programezi?

Endocrinologie

Simptomele bolilor endocrine se pot asemăna cu cele cauzate de alte afecțiuni. Prin urmare, înainte de a vizita un endocrinolog, merită să consulți un medic de familie sau un medic internist care va evalua dacă problema este într-adevăr legată de sistemul endocrin. Endocrinologul se ocupă nu numai de problemele tiroidiene, ci și de multe alte tulburări hormonale. Acesta este un domeniu foarte larg al medicinei, deoarece hormonii sunt produși de multe organe și reglează aproape toate procesele din corpul uman.

Simptome nespecifice ale bolilor endocrine

Simptomele bolilor endocrine nu sunt specifice și pot fi provocate de multe alte boli, motiv pentru care merită să ceri părerea medicului de familie sau specialistului internist înainte de a apela la endocrinolog. Acesta va recomanda, deseori, efectuarea unor analize ale căror rezultate vor fi necesare specialistului endocrinolog pentru a pune un diagnostic corect.

Dacă mergi direct la un cabinet endocrinologie fără aceste analize, specialistul nu va putea pune un diagnostic imediat și vei fi nevoit să revii la un alt consult după efectuarea acestora. Dacă, în schimb, medicul de familie sau medicul internist constată că boala nu are legătură cu sistemul endocrin, va începe diagnosticarea sau tratamentul, fără a mai fi necesară programarea la endocrinolog.

Hormonii – ce să știi pentru buna funcționare a organismului?

Hormonii sunt compuși chimici complecși, care sunt necesari pentru buna funcționare a organismului. Sunt produși de glanda tiroidă, glandele paratiroide, glanda pituitară, glandele suprarenale, pancreas, testiculele, ovare, iar la gravide și de placentă. De asemenea, pot fi secretați de celule glandulare speciale care se găsesc în unele organe, de exemplu în duoden sau în stomac.

Hormonii, împreună cu sângele, ajung la diferite celule. Ei transmit informații între organe individuale și astfel reglează activitatea întregului organism. Aceștia afectează procesele biochimice, creșterea, digestia, excreția și reproducerea. De asemenea, reglează starea de spirit, de exemplu, serotonina asigură echilibrul mental, în timp ce adrenalina accelerează bătăile inimii, crește tensiunea arterială și dilată bronhiile.

Tulburările hormonale – descoperă-le din timp

Tulburările sistemului endocrin rezultă de obicei din funcționarea proastă a organelor care produc prea mulți sau prea puțini hormoni. Endocrinologia se ocupă cu identificarea problemelor, diagnosticarea afecțiunilor hormonale și tratamentul acestora.

Un endocrinolog tratează bolile tiroidei și ale glandelor paratiroide, de exemplu hipertiroidismul, hipotiroidismul sau boala Hashimoto. De asemenea, se ocupă de tulburări ale tuturor organelor producătoare de hormoni, precum și de probleme de fertilitate, păr excesiv pe corp, chelie și acnee.

Când să te programezi la medicul endocrinolog?

Simptomele bolilor endocrine nu sunt caracteristice. Adesea este vorba de oboseală cronică, slăbiciune, slăbire sau creștere în greutate, scăderea imunității, modificări ale pielii, tulburări menstruale. Când este vorba despre tulburările menstruale, consultă în prealabil un medic ginecolog care poate recomanda o ecografie.

După observarea simptomelor deranjante, trebuie să contactezi mai întâi un medic generalist sau un medic internist care, după efectuarea unei consultații, te poate trimite pentru teste de diagnostic și la un endocrinolog. Sunt necesare analize de sânge sau de urină pentru a verifica nivelurile hormonale, iar tratamentul suplimentar depinde de tipul de boală.

Sursa imaginii: Canva.com



Lasă un răspuns

Site creat de