Cu toate că nu este o noutate pentru floreșteni, alipirea comunei Florești cu orașul Cluj este un subiect din ce în ce mai discutat și foarte dezbătut pe rețelele de socializare.
Chiar dacă din partea ambilor primari, Emil Boc (Cluj) și Horea Șulea (Florești) lucrurile sunt destul de clare – Floreștiul nu va deveni un cartier al Clujului foarte curând – floreștenii aduc în fața conducerii motive clare că această comună are nevoie de schimbări urbanistice, dar și de schimbări ale infrastructurii.
Dar oare o asemenea alipirii poate rezolva problemele cu care se confruntă floreștenii în fiecare zi sau ar îngreuna situația?
Pentru a lua lucrurile în ordine, cea mai recentă acțiune a locuitorilor din Florești a fost crearea unui document intitulat Manifest pentru Florești, document care conține 12 pagini si 83 de puncte, toate reprezentând problemele comunei.
Pentru a merge și mai departe cu această acțiune, membrul Asociației Trăiesc în Florești-Cluj, Daniel Meze, a participat vineri 16 februarie la ședința de consiliu local din Florești pentru a înmâna primarului Horea Șulea acest document cu scopul de înțelege nemulțumirile floreștenilor care au ajuns până la gât și că schimbările cu privire în acest sens să se producă unitar.
Un demers destul de convingător, dar răspunsul primarului la această acțiune a fost pe gustul său: „Te dau în judecată!”. Un început destul de promițător…
Pe lângă aceasta, multe alte acțiuni au pornit cu ideea unei schimbări spre un trai mai bun al locuitorilor; și toate acestea fără răspuns. Dacă ar fi să enumerăm câteva neregularități a comunei putem începe cu aglomerația infernală de pe DN1 înspre Cluj. Pentru a fluidiza circulația, în 2015 primarul a promis începerea lucrărilor la drumul de centură Sud, ce leagă Floreștiul de Cluj cu ieșire în cartierul Mănăștur.
Toate bune și frumoase, însă nu tocmai așa cum au sperat floreștenii, deoarece nici în ziua de azi nu s-a asfaltat un metru de drum, iar exproprierile pe acest culoar nu sunt făcute.
Speranța moare ultima…
De asemenea o altă problemă majoră ar fi curățenia de pe străzi care lasă de dorit. În lipsa unei firme de salubrități, Floreștiul are de suferit, iar grămezile de noroi se strâng atât pe șosea, cât și printre blocuri, pentru că desigur și drumurile asfaltate lipsesc. Nici locurile amenajate pentru aruncarea gunoiului menajer nu sunt curățate, iar mizeria își face loc pe jos.
Acestea sunt doar câteva probleme din cele 83 din Manifest pentru Florești care chinuie locuitori comunei, iar ceea ce regretă cel mai mult aceștia este că deși încearcă să se facă auziți, vocea lor nu ajunge până la conducere, iar comunicarea dintre administrațiile locale din Florești și Cluj e băgată sub preș. Pe lângă toate aceste probleme se mai adaugă o întrebare: ar fi alipirea Floreștiului la Cluj o rezolvare?
În acest sens au fost păreri pro și contra, principalul motiv contra a fost creșterea taxelor și impozitelor.
„Depinde din ce punct de vedere privim situația. Sunt avantaje, însă foarte mult rau a fost deja făcut și nu mai au cum să repare situația. Construcțiile haotice sunt deja ridicate și vândute. Cu siguranță nu ar mai fi atâta noroi/mizerie pe străzi, transportul în comun ar fi ceva mai ok, clar ar exista ceva mai mulți bani pentru investiții, însă după cum se mișcă treburile în țara noastră ar dura o veșnicie” a declarat un locuitor a comunei Florești.
De asemenea, la părerile pro au fost adăugate și avantajele unei asemenea alipiri, printre care și inițierea unor proiecte cu fonduri europene care să regleze probleme comunei, dar și alte proiecte de care ar beneficia Floreștiul în calitate de cartier al Clujului și nu „dormitorul acestuia”.
Nu există o concluzie clară pentru ce e bine și ce nu în legătură cu o posibilă alipire. Singurele lucruri clare care vor dăinui atât peste floreșteni cât și peste noi toți este răbdarea și timpul, pentru că desigur, timpul le rezolvă pe toate.
Articol realizat de Cristiana Dolha
Garsonieră de 20 de metri pătraţi scoasă la vânzare în Cluj-Napoca cu 60.000 de euro (FOTO)
O sa va plangeti in pumni de mila daca Floresti va deveni cartier clujan. O sa vedeti preturi la chirii, terenuri, locuinte. Atunci sa vedeti probleme. Chiar daca va fi cartier tot asa vor fi drumurile si canalizarile, sa nu creada nimeni ca aceste lucruri se rezolva de pe o zi pe alta. Ce se vor schimba vor fi preturile la tot, adica o locuinta va fi dublu la pret si nu cred ca o sa ii convina cuiva.