Social & Cultura

FOTO | Intervenţii chirurgicale inovatoare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca

Neuronavigatie 2

În Clinica de Neurochirurgie, din cadrul spitalului, au fost primele intervenții neuro-chirurgicale făcute cu ajutorul sistemului de neuronavigație, achiziționat recent.

Echipamentul, în valoare de aproape 3.400.000 lei, are o garanţie full-service de cinci ani şi a fost achiziționat cu fonduri de la Ministerul Sănătății.

Intervenții neuro-chirurgicale minim invazive și tehnologii medicale inovatoare

Neurochirurgia este una dintre specialitățile care au cunoscut cele mai spectaculoase evoluții în ultimele decenii, cele mai multe fiind legate de progresele tehnologice dezvoltate pentru a crește precizia și a permite o intervenție chirurgicală cu efecte cât mai reduse asupra sistemului nervos.

Prof. Dr. Ioan Ștefan Florian, medicul șef al Secției Clinice Neurochirurgie, a condus echipa chirurgicală în aceste operații inovatoare: „Dacă computer tomografia și rezonanța magnetică nucleară au revoluționat efectiv diagnosticul, microscopul intraoperator și endoscopul, prin permanentele îmbunătățiri, permit o vizualizare intraoperatorie de neimaginat în urmă cu trei decenii, sistemele de neuronavigație introduse în ultimii 15 ani au permis o abordare din ce în ce mai precisă, pe spații tot mai reduse atât la nivel cerebral cât și la nivelul coloanei vertebrale, oferind termenului de intervenții neurochirurgicale minim invazive un sens adevărat”, a explicat Prof. Dr. Ioan Ștefan Florian.

Sistemul de neuronavigație permite prelucrarea tridimensională a imaginilor de rezonanță magnetică, tomografie computerizată, angiografice, radiologice sau ultrasonografice achiziționate înainte de operație sau din timpul operației și transpunerea lor atât pe suprafața craniului sau coloanei vertebrale, în funcție de localizarea procesului patologic, cât și pe imaginea văzută de chirurg la microscopul operator. Sistemul utilizează o serie de camere de vedere și antene asemănătoare sistemului GPS, permite un abord chirurgical foarte precis și o orientare permanentă a chirurgului în plagă raportat la localizarea și dimensiunile procesului patologic. Mai mult decât atât, prin fuziunea imaginilor, chirurgul poate vedea ceea ce este pe partea opusă a tumorii, elemente vasculare sau nervoase a căror integritate anatomică și funcțională trebuie păstrată pentru evitarea unor posibile complicații cu consecințe imprevizibile pentru pacient. În alte cuvinte, toate aceste progrese tehnologice permit chirurgului mai mult confort și precizie în timpul actului operator, dar în primul rând oferă mai multă siguranță pacientului, ca beneficiar al actului chirurgical.

Investiții în sănătate și performanță medicală

Prezent la momentul inaugural, managerul spitalului, Ec. Dr. Petru Șușca a subliniat: „Clinica de Neurochirurgie a dovedit prin întreaga sa activitate de-a lungul anilor că este una dintre secțiile de top ale spitalului, iar investițiile realizate aici sunt utilizate cu maximă eficiență si profesionalism. Prestigiul de care se bucură această clinică, condusă de Prof. Dr. Ioan Ștefan Florian, atât pe plan național, cât și pe plan internațional, conferă siguranța faptului că prin noile achiziții, precum și prin proiectele de viitor, va deveni unul dintre cele mai performante servicii de neurochirurgie din această parte a Europei, un centru de referință pentru neurochirurgia europeană”.

În perioada 2014-2018, investițiile, la nivelul întregului spital, făcute în principal cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății, dar și din venituri proprii ale spitalului, au însumat aproape 82 milioane de lei, la care se adaugă investiţiile de până acum, din 2019, în valoare de 8 milioane de lei.

Blocul operator al Clinicii de Neurochirugie a fost dotat, în acest an, cu două aparate de radiologie intervențională 3D de tip „braț C” de ultimă generație, cu fonduri de la Ministerul Sănătății, în valoare totală de peste 2.500.000 lei. Acestea vor fi puse în funcţiune după obţinerea autorizaţiilor necesare de la CNCAN.

În contextul în care, în blocul operator al Secției Clinice Neurochirurgie au loc, în medie, zece intervenții neurochirurgicale pe zi, echipamentul medical de ultimă generație asigură deopotrivă siguranța pacientului și îi facilitează recuperarea, dar și confortul chirurgului în timpul operațiilor.

Neuronavigatie 1



Lasă un răspuns

Site creat de