Ai dat admiterea, ai intrat la facultate și eșți gata să te bucuri de studenție în unul dintre centrele universitate din țară. Viața de student implică și responsabilităti, iar prima dintre ele este găsirea unui spațiu de locuit pe perioada studiilor.
Cei mai mulți aleg varianta căminului din motive financiare sau pentru anturaj și distracție. Mai apoi, există opțiunea chiriei, iar pentru studenți închirierea unei garsoniere este o adevărată provocare. Cum închiriază un student o garsonieră în centrele universitare din România și la ce trebuie să fie atent? Iată un ghid de urmat dacă eșți proaspăt admis la facultate și cauți garsoniere de inchiriat în Cluj, Bcurești, Timișoara, Iași sau alt oraș mare din țară:
Cele mai multe oferte de închiriere garsonieră sunt în Bucureșți
Prețurile variază în funcție de oraș, de zona în care este amplasată garsoniera și de condițiile oferite de proprietar. Când cauți chirie în Bucureșți, trebuie să te ghidezi după unul dintre cele mai importante criterii, apropierea de un mijloc de transport în comun.
Cele mai căutate garsoniere de închiriat în Capitală sunt în apropierea stațiilor de metrou, autobuz sau tramvai. La nivelul Bucureștiului s-a aliniat și Clujul, unde prețurile la garsoniere de închiriat sunt cele mai ridicate din România.
În funcție de buget și de preferințele pentru zonă, garsoniere ieftine de închiriat în Bucureșți se găsesc în partea de sud, în cartierele Titan, Pantelimon și Rahova, dar și în vestul Capitalei, în Drumul Taberei și Militari.
Prețul variază în funcție de zonă, dar și de suprafață. Cu aceiași bani, poți opta pentru o zonă cu mijloace de transport în comun în apropiere, doar că spațiul nu va depăși 20-25 de metri pătrați.
Sunt la mare căutare garsonierele din apropierea stațiilor de metrou, unde prețul crește semnificativ tocmai din acest motiv. Titan este cartierul cu metrou și cu prețuri mici pentru chirie. De exemplu, o garsonieră mobilată și utilată complet și modern, la 8 minute de stație, cu 24 mp suprafața utilă, se închiriază cu 180 de euro.
În Drumul Taberei, prețurile se învârt în jurul a 160-180 de euro, iar cea mai spațioasă garsonieră la acești bani nu are mai mult de 25 de metri pătrați.
O altă modalitate de a sta într-un loc cu bani puțini este mansarda. Mulți proprietari își închiriază mansardele în regim de garsonieră și cele mai multe au intrări separate. Pentru o astfel de cameră, doar cu baie, prețul este de 120 de euro pe lună.
Zonele cele mai căutate rămân Titan, Dristor, dar și Militari, zona Politehnică și Leu, toate fiind cartiere cu magistrale de metrou. În general, imobilele aflate în apropiere de stații de metrou, tramvai sau autobuz sunt cele mai scumpe. Prețurile scad cu cât blocurile sunt mai departe de acestea.
Cu cât se închiriază o garsonieră în marile orașe
În marile centre universitare, precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, prețurile pentru chiriile garsonierelor încep de la puțin peste 100 de euro și pot ajunge și la 450. Media, însă, pentru o zonă bună dintr-un oraș mare se învârte în jurul costului de 250 -300 de euro lunar.
În Cluj-Napoca, prețurile variază de la puțîn peste 100 de euro, în localitățile limitrofe orașului, și ajung chiar și la 450 de euro, în zonele ultracentrale. Găsești garsoniere de închiriat în Cluj cu o medie de 260 de euro pe lună.
Cluj Napoca a depășit adesea Capitala la tranzacțiile imobiliare, motiv pentru care și prețurile chiriilor sunt aliniate celor din Bucureșți.
În Timișoara prețurile sunt mai temperate. Cele mai scumpe garsoniere nu depășesc 350 de euro, dar pentru cei cu buget redus există și opțiuni care depășesc cu puțîn 100 de euro.
Și în Iași, costul pentru închirierea unei garsoniere este mediu. Găseșți cu 250 – 300 de euro locuințe complet mobilate și utilate modern, în zone bune din capitala Moldovei.
La ce să te uiți înainte să închiriezi o garsonieră
Dacă eșți student și cauți o garsonieră de închiriat în București sau în unul dintre marile orașe centre universitare din țară, caută să alegi o zonă care să te ajute să ajungi rapid în locurile frecventate de tine. În Capitală, orientează-te după zone cu stații de metrou în apropiere sau autobuz ori tramvai. Garsonierele din apropierea metroului sunt cele mai căutate, căci este cel mai rapid mijloc de transport.
Alege blocuri reabilitate, căci pe timp de iarnă factură la întreținere va fi considerabil mai mică și vei reduce astfel din costurile celorlalte cheltuieli lunare.
Caută să fie complet utilată, cu mașină de spălat și aragaz. Nu în ultimul rând, stabilește-ți înainte bugetul lunar pe care îl ai la dispoziție pentru chirie și ia în calcul și celelalte cheltuieli lunare, precum cablu, lumină, internet și întreținere.