Social & Cultura

Garsoniere de închiriat în Cluj-Napoca sau poate e mai bine să cumperi? Fii informat, ca să știi ce să alegi!

Garsoniere de închiriat în Cluj-Napoca sau poate e mai bine să cumperi

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), chiria a crescut cu 0,49% în luna octombrie a acestui an, faţă de septembrie 2020, respectiv cu 2,32% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut. În acest context, să fie oare mai nimerit să fii în continuare interesat de garsonierele de închiriat în Cluj-Napoca sau poate ar fi mai bine să devii proprietar?

În acest context, poate ar fi bine să știi că preţurile apartamentelor de vânzare, cel puțin în această zonă a țării, sunt peste cele practicate anul trecut. Cât despre cele mai căutate cartiere, acestea rămân cele considerate a fi „clasice”.

Aşadar, conform statisticilor locale, în luna octombrie 2020, preţul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1.722 €/mp, cu 92 de euro peste cel de anul trecut (1.630 €/mp) şi cu 56 de euro mai mult decât luna trecută (1.666 €/mp).

Cele mai căutate cartiere pentru achiziţia de locuinţe sunt Gheorgheni, Mărăşti şi Mănăştur.

Clujul imobiliar, către sfârșit de an

Iată preţurile apatamentelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, valabile la început de noiembrie 2020, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

2 camere – 55%

3 camere – 33%

1 cameră – 9%

4 camere – 4%

Cele mai căutate zone:

Gheorgheni – 18%

Marasti – 18%

Manastur – 13%

Zorilor – 8%

Central – 7%

Buna Ziua – 6%

Grigorescu – 4%

Floresti – 4%

Iris – 3%

Andrei Muresanu – 3%

Locuințele mai scumpe vor putea fi cumpărate cu TVA de 5%

Iar dacă te-ai decis că merită să cumperi, trebuie să știi că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea care modifică plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi.

Potrivit legii pentru modificarea art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, plafonul în acest caz se modifică de la 450.000 lei la 140.000 euro.

Astfel, conform textului, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a acesteia.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege: livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

Prevederile acestei legi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021.

 Lasă un răspuns

Site creat de