Social & Cultura

Inflamația acută și cronică

Inflamația acută și cronică

Atunci când ceva neobișnuit se întâmplă în organismul nostru, acesta reacționează prin sistemul imunitar pentru a readuce lucrurile la normal. O infecție sau o leziune sunt factori care generează reacția sistemului imunitar, iar procesul de vindecare este însoțit de anumite simptome. Inflamația este unul din aceste simptome, reprezentând un semnal al organismului, către sistemul imunitar, că o anumită zonă este afectată.

Inflamația este localizată în zonele în care au loc infecții sau leziuni și se retrage pe măsură ce organismul se vindecă. Vorbim, așadar, de un proces fiziologic normal, în lipsa căruia, chiar, ar trebui să ne facem griji. Este cazul inflamațiilor acute, care dispar în timp scurt, însă, această reacție poate deveni o problemă, atunci când se cronicizează.

Inflamațiile acute

Specialiști spun că aceste inflamații sunt benefice, pentru că ajută la vindecarea organismului. Apar în urma unor incidente banale cum ar fi o înțepătură de albină, o entorsă, tăietură sau o reacție alergică. Inflamația acută este un simptom și al erupției polimorfe la lumină, cauzată de expunerea prelungită la soare, în cazul persoanelor care au o sensibilitate la razele ultraviolete.

Atunci când are loc o inflamație acută, vasele de sânge din zona respectivă se dilată, iar fluxul de sânge crește, aducând globule albe. În regiunea inflamată, au loc mai multe procese fiziologice, în funcție de factorul declanșator. Acestea dau mai multe simptome specifice, precum umflarea zonei, creșterea temperaturii, roșeață și dureri care variază în intensitate. Uneori, o inflamație poate cauza și pierderea unei funcții, cum se întâmplă în cazul unei glezne luxate, pe care nu te mai poți baza câteva zile, până la vindecare. Deși neplăcute, inflamațiile acute ajută organismul să se vindece. Acestea nu constituie motiv de îngrijorare, atâta vreme cât scad în intensitate și, apoi, dispar după ce a fost înlăturată cauza generatoare.

Inflamația cronică

Inflamația devine o problemă, atunci când se cronicizează, adică durează mai mult decât ar fi normal. Uneori, inflamațiile cronice apar în regiuni în care nu există leziuni sau infecții. În acest caz, poate fi vorba de o problemă internă. Inflamațiile cronice sunt de lungă durată și afectează întregul organism, spre deosebire de cele acute, care se manifestă doar local. Din acest motiv, nu se mai poate vorbi despre un rol benefic, întrucât acest gen de inflamații poate genera multe boli grave. Este suficient dacă sunt menționate afecțiunile cardiovasculare sau cancerul, pentru a înțelege cât de periculoase sunt inflamațiile cronice.

Simptomele sunt similare cu manifestările inflamațiilor acute, însă, acestea sunt mai puțin evidente. De asemenea, inflamațiile cronice mai pot fi însoțite de febră și frisoane, dureri musculare sau articulare, erupții la nivelul pielii, transpirație abundentă, oboseală, dureri de cap și scădere în greutate.

Ce faci dacă ai o inflamație

Inflamațiile minore nu constituie o problemă serioasă și se vindecă ușor, de la sine. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul celor cu simptome mai pronunțate. Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă treci prin așa ceva este să mergi la medic, pentru ca acesta să determine cauza inflamației. În general, pentru inflamațiile acute, se prescriu medicamente antiinflamatoare, care au rol de a atenua durerea și a grăbi vindecarea.

În cazul inflamațiilor cronice, tratamentul este unul de lungă durată și se prescrie în funcție de cauzele generatoare.

Și dieta joacă un rol important, anumite alimente având efect antiinflamator. Fructele și legumele, peștele și grăsimile nesaturate fac parte din această categorie, așa că te poți baza pe ele. Grăsimile nesaturate se regăsesc în uleiul de măsline, avocado și fructe oleaginoase precum nuci, alune, migdale și caju.

 Prin urmare, atunci când inflamația apare în urma unei accidentări sau a unei infecții locale, nu trebuie să îți faci griji, chiar dacă zona inflamată nu arată foarte bine. Durerea, roșeața, tumefierea și temperatura sunt reacții firești ale organismului în astfel de situații. Motive de îngrijorare sunt dar atunci când inflamațiile apar în zone fără leziuni sau infecții, ori când persistă o perioadă lungă de timp.

Imagine de Septimiu Balica de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de