IT, Important

INTERVIU cu dr. ing. Mihai Damian despre reconversia profesională în domeniul IT

INTERVIU cu Mihai Damian - profesor al Universităţii Tehnice din Cluj care de 20 de ani formează IT-iști

Piaţa de IT din România este într-o continuă expansiune, motiv pentru care tot mai multe persoane se gândesc la o reconversie profesională.

Cât de greu este şi care sunt paşii, am aflat de la conf. dr. ing. Mihai Damian care coordonează un astfel de proiect în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca de mai bine de 20 de ani.

  • A trecut iată un an de la ultima noastră discuție legată de programul de formare în IT pe care îl coordonați. Având în vedere interesul clujenilor față de astfel de programe, aș dori în primul rând să-mi dați câteva informații legate de acest program.

Programul pe care îl coordonez se numește Informatică Aplicată și Programare și se derulează în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca de mai bine de 20 de ani. Este firesc să fie în atenția tinerilor din Cluj-Napoca (și nu numai!) deoarece IT-ul produce aici multe locuri de muncă de calitate.

Pregătirea în cadrul acestui program durează 2 ani și are o pronunțată tentă de program de reconversie profesională.

Profilul cursanților cărora ne adresăm, respectiv persoane ocupate, majoritatea angajate în domeniul privat, ne determină să ne concentrăm permanent pe accesibilitatea programului.

Aici intră de exemplu organizarea activităților practice în week-end și accesarea materialelor de formare direct de pe o platformă de învățământ electronic.

Și nu în ultimul rând, realizarea de către asistenții noștri a unor scurte tutoriale video, accesibile online, care prezintă rezolvarea tuturor problemelor propuse în cadrul celor 2 ani de pregătire.”

  • Zilele acestea ați deschis înscrierile pentru încă un ciclu de formare. Există vreo evoluție din perspectiva numărului de locuri propuse?

„Nu, ne menținem în mare în limitele pe care ni le-am inpus cu 5 ani în urmă, respectiv 120 de locuri pentru seria care începe cursurile în octombrie și 60 de locuri pentru seria actuală, care va începe activitățile în martie.

Pot exista desigur și abateri de la aceste cifre. Acum de exemplu, după deschiderea înscrierilor pentru noua serie, constat o oarecare încetinire a procesului. Dar este firesc să existe variații deoarece piața formării în domeniul IT a devenit foarte ofertantă. Au apărut programe de formare noi care încearcă să producă absolvenți mulți, buni și repede. Noi operăm în cadrul unei universități și dorim în primul rând să avem absolvenți buni.

Nu neaparat mulți și nici repede. Industria de IT din Cluj-Napoca se maturizează rapid și natura proiectelor care trebuie realizate impune recrutarea unor angajați cât se poate de bine pregătiți.

Înscrieri la cursul de IT „Informatică Aplicată și Programare” se pot face aici.

  • Și totuși mulți sunt atrași de promisiunea de a ocupa un loc de muncă într-o firmă de IT după doar câteva luni de pregătire.

„Da, observ și eu acest trend. Ar fi grozav să putem scurta ciclurile de pregătire. Dar să știți că absolvenții mulți formați repede nu sunt buni iar cei formați bine și repede, nu sunt mulți. Așa e dintotdeauna.”

  • Da, mi se pare logic să fie așa. În privința costurilor programului sunt schimbări?

„Nu, taxele sunt aceleași, 2160RON/an. Deocamdată. Atâta timp cât nu se modifică semnificativ salariile din educație, vom menține aceleași taxe. Ca universitate publică de stat, profitul pe care ni-l dorim din acest program este mulțumirea angajaților din IT care și-au început pregătirea aici și a firmelor care i-au recrutat. Din perspectiva taxelor practicate, cred că acest program este cel mai accesibil din ceea ce numeam piața formării în IT. Și cel mai profitabil, dacă măsurăm profitul folosind criteriile menționate.”

Mai multe despre conf. dr. ing. Mihai Damian şi despre programul pe care îl derulează puteţi afla aici.



Lasă un răspuns

Site creat de