IT, Important

Interviu cu Dragoș Dușe: Synaptiq, povestea unui start-up din Cluj care schimbă jocul în medicină

Interviu cu Dragoș Dușe: Synaptiq, povestea unui start-up din Cluj care schimbă jocul în medicină

Synaptiq este un start-up med-tech din Cluj-Napoca care își propune să remodeleze viitorul radioterapiei, unul dintre cele mai utilizate tratamente pentru combaterea cancerului.

Mediq, software-ul dezvoltat de Synaptiq, este proiectat să reducă timpul de identificare și deliniere a organelor la risc și a tumorilor, de la aproximativ patru ore cât durează în prezent la o medie de 5 minute.

Interviu cu Dragoș Dușe:

Stăm de vorbă cu unul dintre co-fondatorii Synaptiq, Dragoș Dușe, despre soluția inovativă care eficientizează radioterapia, tehnologia care stă la baza Mediq și care sunt beneficiile în urma utilizării unui astfel de soft în domeniul oncologiei.

  1. Dragoș, mulțumim că ai acceptat invitația noastră pentru a sta de vorbă. Știm că timpul tău e limitat, dar suntem tare curioși de cum a început totul, ideea voastră de business. Care este povestea din spatele Synaptiq? Cum ați identificat această nevoie pe piață?

            Mulțumesc și eu pentru invitație și pentru munca depusă pentru a face proiectul nostru cunoscut, astfel încât să putem ajuta cât mai mulți oameni. Povestea start-up-ului a pornit în timp ce lucram la Centrul German de Cercetare a Cancerului unde dezvoltam algoritmi de inteligență artificială pentru tot felul de aplicații din oncologie. Deși munca mea de cercetare era legată în special de examenul histopatologic, am avut ocazia să aflu despre nevoia enormă care există pentru tratamentul de radioterapie. În Europa undeva la 2 milioane de pacienți oncologici necesită acest tratament, însă mai mult de 500.000 nu au acces la el. Imediat am realizat că o soluție foarte bună ar fi eficientizarea etapei de planificare a tratamentului prin folosirea algoritmilor de machine learning. Am început să studiez problema în timpul liber, iar după ce am constatat că e fezabilă o astfel de soluție, mi-am luat inima în dinți și am decis să încep acest proiect împreună cu niște oameni extraordinari.

  1. Cum funcționează Mediq?

            Motivul principal pentru care clinicile de radioterapie sunt supraaglomerate este lipsa personalului medical. Este imposibil să inventăm mai mulți medici peste noapte, însă ce putem face e să eficientizăm munca radioterapeuților existenți și exact asta face software-ul nostru, Mediq. Cel mai costisitor proces din punct de vedere al timpului este conturarea volumului tumoral si al organelor aflate la risc. Acesta poate să dureze până la patru ore atunci când este făcut manual.  Mediq realizează acest proces automat în câteva secunde, scutind astfel timp valoros pentru medici, ca aceștia să poată trata mai mulți pacienți. Cum face lucrul acesta? Algoritmii de inteligență artificială învață de la medici cum să identifice aceste structuri, într-un timp scurt și cu o acuratețe comparabilă.

  1. Cine sunt beneficiarii soluției voastre?

      Există într-adevăr 3 beneficiari majori ai produsului nostru. Acest proces de conturare nu este doar costisitor ca timp, dar este și predispus la erori umane din partea medicilor care trebuie să stea concentrați pentru o perioadă lungă de timp. Așadar, aceștia sunt bucuroși că există o soluție care să îi asiste pe durata întregului proces. Clinicile, tratând mai mulți pacienți, pot să-și crească veniturile, însă motivul pentru care am început acest proiect este, bineînțeles, faptul că pacienții pot, în sfârșit, să beneficieze de un tratament mai rapid și mai precis.                 

  1. În ce stadiu al dezvoltării se află aplicația? Care sunt următoarele obiective pe care le țintiți?

      În momentul de față avem un prototip funcțional pe care continuăm să-l testăm și să-l dezvoltăm. Ne propunem să organizăm și un studiu clinic în perioada următoare astfel încât să putem certifica faptul că produsul întâlnește standardele de calitate dorite pentru a putea fi distribuit în clinicile din Europa. Bineînteles, munca nu se oprește aici. Vom continua să îmbunătățim algoritmii și să adăugăm funcționalități astfel încât să ajutăm medicii și mai mult.

  1. Cum ți-ai format echipa? Ne poți spune câteva cuvinte despre membrii echipei Synaptiq?

      Cel mai important lucru pe care-l împărtășim noi ca echipă sunt viziunea și valorile. Toți ne dorim să ne testăm limitele realizând ceva aparent imposibil și să ajutăm cât mai mulți oameni prin munca noastră. La fel de impresionantă ca motivația este și expertiza pe care o au colegii mei în medicină, cercetare, software development și business.

În acest demers suntem pregătiți să sacrificăm multe aspecte ce țin de confortul personal, dar cred că acest lucru ne oferă șansa să învățăm multe și să devenim niște oameni mai buni decât eram la începutul proiectului.

  1. Aveți în palmares câteva premii importante, dar ați obținut și granturi în cadrul unor acceleratoare și programe de investiții. Despre ce premii e vorba și cum v-ați simțit în momentul în care ați aflat că proiectul vostru a câștigat?

      Mulți dintre noi au câștigat distincții la diferite concursuri studențești și olimpiade de profil. Păstrând trendul pozitiv am continuat să primim recunoaștere și prin munca depusă la start-up. Am participat la multe acceleratoare precum Innovation Labs, Techcelerator, Rubik Edu, InnovX, Nvidia Inception sau Microsoft for Startups, iar pe unele le-am și câștigat, dar cel mai mare câștig au fost cunoștințele dobândite în urma lor. Recent am primit și un grant în valoare de 158.000 de euro din partea celor de la Innovation Norway care au apreciat importanța misiunii noastre și dorim să le mulțumim cu această ocazie.

Medicina este unul dintre domeniile unde inteligența artificială are un potențial incredibil de a transforma viața doctorilor, dar mai ales, a pacienților, iar echipa Synaptiq se numără printre cei care își doresc să contribuie la revoluționarea domeniului medical și de a obține cât mai multe performanțe cu ajutorul tehnologiei.

Mai multe detalii despre Synpatiq gasiti pe site-ul startup-ului.




Site creat de