De Vazut, Important

Interviu cu Florin Nan despre un obiectiv turistic inedit din judeţul Cluj: Muzeul Locomotivelor Dej (FOTO)

muzeul locomotivelor dej

Florin Nan este promotorul Muzeului Locomotivelor din Dej.

Pasiunea lui Florin Nan pentru locomotivele vechi l-a făcut să pună bazele unui astfel de muzeu dedicat vizitatorilor. Acesta a adunat de prin țară locomotive și vagoane pentru a le reabilita și a le transforma în exponate de muzeu.

Astfel, muzeul are peste 20 de locomotive pe abur și electrice, dar și vagoane care au marcat istoria transportului feroviar din România.

Mai multe despre acest muzeu inedit am aflat chiar de la Florin Nan:

Reporter: Cum v-a venit ideea să transformați niște locomotive nefolositoare într-un muzeu?

Florin Nan: Ideea înființării unui muzeu datează de la începutul anilor 1990, la inițiativa unui grup de pasionați feroviari, reuniți în organizația numită pe atunci „Tren Clubul Român”. Am început în anul 1992, când am restaurat prima locomotivă cu abur, 150.105, care este locomotiva cu numărul de fabricație 1000, fabricată în anul 1955, la UCM Reșița.

florin nan despre muzeul locomotivelor dej

Reporter: Cât timp a durat procesul de implementare al proiectului până l-ați inaugurat?

Florin Nan: Procesul de legiferare a durat doi ani. Începând de la depunerea inițiativei în Parlamentul României și până la promulgarea legii 244, în anul 2018 de către Președintele României. Adevăratul sprijin a venit din partea deputatului Itu Cornel și a unui grup parlamentar din PSD care au fost inițiatorii și susținătorii acestui proiect legislativ foarte ambițios. E o premieră pentru România înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor.

R: Care a fost cel mai memorabil lucru care s-a întâmplat la Muzeul Locomotivelor?

F.N.: Cel mai important eveniment a fost invitația de a participa la 1 Decembrie 2018 la expoziția omagială din gara din Alba Iulia, prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, la care am participat cu locomotiva cu abur 1493, fabricată în anul 1897.

(Re)Descoperă Clujul printr-un tur al muzeelor | FOTO

Exponatele Muzeului Locomotivelor Dej

R: O persoană care vine pentru prima dată la muzeu, ce ar trebui să știe despre exponatele pe care le poate vedea?

F.N.: În cadrul muzeului avem expuse diferite vehicule de cale ferata – locomotive și vagoane din toate epocile existenței căii ferate, unele având peste 100 de ani. Avem în total 27 de exponate, câteva fiind în patrimoniul tehnic feroviar al României. Acestea sunt locomotivele cu abur: 1493, 7311, 620, 231.050, 151.002, 150.105.

Tot aici pot fi văzute cele două locomotive diesel electrice prototip, fabricate pentru CFR în anii 1938 și 1959.

Avem expusă cea mai puternică locomotivă cu abur fabricată în România,  151.002, care e și un unicat în lume. Este expusă locomotiva cu abur numărul 1000, fabricată la Reșița, în anul 1955, 150.105. Avem amenajat un vagon-muzeu cu exponate din activitatea depoului. La cererea vizitatorilor, locomotivele pot fi iluminate pe timp de noapte cu luminile proprii de bord.  

locomotiva muzeu dej

R: Din punct de vedere tehnic, care sunt cele mai de preț locomotive expuse în muzeu?

F.N.: Dintre datele tehnice, le-aș aminti pe cele ale locomotivei cu abur 151.002, care este cea mai puternică fabricată în România, la uzinele N. Malaxa București, în anul 1942:

  • Putere: 2600Cai Putere
  • Viteza maximă: 85 kilometri/oră
  • Greutate în serviciu:000 kilograme
  • Presiunea cazanului: 15 atmosfere
  • Putea remorca trenuri de 3100 tone în palier cu viteza de 30 kilometri/oră.

Locomotiva cu abur 150.105, numărul fabricației 1000/1955 Reșița:

  • Viteza maximă: 80 kilometri/oră
  • Putere: 1700 Cai Putere
  • Greutate în serviciu:000 kilograme
  • Lungimea:952 milimetri
  • Fabricată în 282 exemplare între anii 1946-1960, după proiectul locomotivei germane seria DR-50

Locomotiva diesel-electrica articulata prototip 2 Do1 + 1 Do2:

  • Fabricata în anul 1938, la uzinele Sulzer din Elveția
  • Viteza maximă: 100 kilometri/oră
  • Putere: 2×2200 Cai Putere
  • Greutate în serviciu:000 kilograme
  • In anul 1938 a fost cea mai puternică locomotivă diesel electrică din lume
  • A fost în serviciu pană în anul 1965, în ultimii ani fiind utilizată la remorcarea trenului prezidențial al fostului președinte al României, Gheorghe Gheorghiu Dej.

muzeu inedit la cluj muzeul locomotivelor dej

R: Ce impact a avut deschiderea unui astfel de muzeu în rândul turiștilor?

F.N.: Muzeul e cunoscut de multă vreme, în special de turiștii străini. După mediatizarea deschiderii acestuia, am început să avem mulți și din țară, unii fiind în vacanță în trecere, alții venind special pentru asta. Un public constant îl avem din partea elevilor care vin în număr mare, mai ales în săptămâna altfel.

R: Cât de mult a afectat starea de urgență funcționarea muzeului?

F.N.: Pandemia prin care trecem a oprit accesul vizitatorilor în muzeu dat fiind faptul că funcționăm momentan în incinta Depoului Marfa Dej.

R: În prezent, pe timp de pandemie și cu anumite restricții în țară, ce măsuri ați luat pentru a reduce riscul de răspândire al noului coronavirus?

F.N.: Pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, accesul vizitatorilor este momentan oprit, efectuând doar lucrări de întreținere a exponatelor până la noi dispoziții.

locomotiva de epoca cluj

R: Care este situația actuală a muzeului?

F.N.: Situația actuală a muzeului este una bizară. Avem legea nr. 244/2018 de înființare a Centrului Muzeal al Locomotivelor Dej, pe care nimeni nu vrea să o pună în aplicare, în sensul de a avea personalitate juridică, pentru a începe să demaram niște proiecte, astfel că suntem blocați la această oră. Dorim să ne mutăm pe un nou amplasament, astfel încât să ne separăm de activitatea de exploatare și reparații din depou.

R: Există un web-site al muzeului de unde posibilii turiști pot afla informații înainte de a veni în vizită?

F.N.: La această oră nu avem un site de prezentare pentru că nu avem cum să-l facem,  neavând statut juridic. Tipic pentru România. Dacă am avea sprijin, am fi primul muzeu de acest gen din țară și am putea aduce mulți turiști și, de asemenea am putea încheia și niște contracte de sponsorizare. Nu în ultimul rând, am putea să accesam fonduri externe pentru dezvoltarea acestuia. Așteptăm în continuare un răspuns de la Ministerul Turismului.

Muzeul este localizat în orașul Dej, pe strada Triajului, numărul 1, în județul Cluj, iar porțile acestuia sunt deschise pentru vizitatori în fiecare zi, între orele 08:00 – 19:00.

La intrare nu se plătește bilet, iar pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt:

  • Nan Florin, care poate fi contactat prin e-mail la nan_florin468@yahoo.com sau la numărul de telefon 0741207112
  • Alexandru Moisescu, de luni până vineri, între orele 08:00 – 14:00.

exponate locomotive muzeu dej cluj



1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de