Theodora Savuli este studentă la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca și este autoarea a două cărți. În 2021 a debutat cu primul roman, ”Blocată între cadavre”, un thriller psihologic, la doar vârsta de 18 ani. De puțin timp a lansat și cel de-al doilea roman la Târgul Gaudeamus de la București.
Stăm de vorbă cu Theo despre viața de scriitor și cea de student, cum și-a descoperit pasiunea și ce planuri de viitor are.
Interviu cu Theodora Savuli – una dintre cele mai tinere scriitoare din Cluj:
Theo, îți mulțumim pentru că vrei să împărtășești cu noi și cititorii cluju.ro experiența ta de până acum în calitate de scriitoare. Felicitări pentru cartea recent lansată! Ne face o plăcere să stăm de vorbă cu o tănâră atât de talentată. Cum ai descoperit că ai o pasiune pentru scris? Te-a inițiat cineva în arta scrisului sau te-a inspirat cineva, poate un membru al familiei?
Bună, bună! Mă bucur să iau parte la acest interviu! Mulțumesc mult pentru invitație!
Pot spune că drumul scrisului l-am urmat involuntar, de bunăvoie și nesilită de nimeni. Da, în familia mea se citește mult, iar asta a contribuit la dezvoltarea pasiunii pentru citit, însă scrisul a apărut întâmplător, în timpul carantinei. Vă puteți imagina cât de plictisită eram?
Cum de ai ales acest gen, thriller psihologic? A fost un autor, o carte care și-a pus amprenta asupra ta?
Stephen King va rămâne autorul meu preferat până la sfârșitul vieții mele. Am început să îl citesc la o vârstă fragedă și pot spune că a fost „dragoste la prima vedere”. Rezonez foarte mult cu scrisul său, cu schimbările bruște de situație, cu tensiunea și modul de a da peste cap teoriile cititorilor. Astfel am ajuns să iubesc horror-ul și thriller-ele. Stephen King a pus mâna pe mine și nici până în ziua de astăzi nu a vrut să îmi dea drumul!
Care este semnificația titlului primei tale cărți, ”Blocată între cadavre” ?
Interesantă întrebare! Atât de interesantă încât nici eu nu pot oferi un răspuns concret! Titlul romanului este în strânsă legătură cu personajul principal, Bianca Lupu, iar semnificațiile sunt multiple și subiective. Fiecare cititor are dreptul de a interpreta titlul după bunul plac, nu există un răspuns greșit! Totuși, propun să discutați această chestiune cu Bia! Asta dacă o veți prinde într-o pasă bună!
Ai fost vreodată descurajată să nu scrii sau să nu publici? Sau ai avut tu anumite reticențe, te-ai gândit că poate colegii, cunoscuții tăi sau cei din industrie te vor judeca, vor pune anumite etichete?
Din contră! În momentul în care am spus părinților și câtorva persoane apropiate mie, am fost încurajată să scriu! Sunt foarte perfecționistă, prin urmare, am avut reticențe și temeri, dar familia mi-a avut dintotdeauna spatele și m-a susținut în momentul în care am deschis discuția legată de scris. Iar la partea de publicare, am avut cel mai mare noroc din lume, căci am dat peste editura SIONO! Ba chiar am ajuns să o consider o familie mai mult decât o editură! În ceea ce privește etichetele, nu am stat niciodată să mă gândesc la „ce va spune lumea”. Am mers mereu pe principiul: „vorba vine și pleacă, însă scrisul rămâne”.
Recent, ai lansat al doilea roman la Târgul de Carte Gaudeamus de la București. Poveștește-ne, te rog, mai multe despre ta noua carte.
„Ziua în care ai murit” este volumul doi al romanului „Blocată între cadavre”. Cu alte cuvinte, nu ați scăpat de Bia încă! Să fiu sinceră, nu plănuiam să scriu un al doilea volum. În timp ce scriam, aveam impresia că lungesc povestea și că exagerez. Însă ceva din mine m-a convins să duc manuscrisul la bun sfârșit și să decid abia atunci ce să fac cu el. Aparent, am decis să îl aduc pe rafturi!
Cum se împacă viața de student cu cea de scriitor? Ce planuri de viitor ai?
Nu se prea împacă! Scriu mult mai puțin și nu mai am timpul pe care îl aveam în liceu. Încerc pe cât posibil să scriu cel puțin două ore pe zi, înainte să mă culc. Uneori îmi iese, alteori nu, dar nu renunț. Vreau să continui să scriu și să șochez lumea, însă, poate cel mai important, vreau să ajung la sfârșitul vieții mele mândră de evoluția mea ca individă. Vreau să zâmbesc în momentul în care îmi voi aminti de toate prostiile pe care le-am făcut în tinerețe. Vreau să nu regret absolut nimic!
Theo, noi îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes. Te urmărim în continuare pe social media și suntem alături de tine. Vrei să le transmiți ceva cititorilor sau celor care își doresc să devină scriitori?
Eu vă mulțumesc pentru oportunitate! Sper să ne auzim cu bine cât de curând!
Fie că doriți să deveniți scriitori sau sunteți pasionați de scris și citit, nu luați în seamă comentariile negative. Acestea sunt „răutăți gratuite” care nu ajută pe nimeni la absolut nimic. Continuați să fiți autentici și să faceți ceea ce vă place! Asta este cel mai important pe lumea asta!
Cele două volume le puteți achiziționa direct de pe site-ul editurii SIONO:
https://www.sionoeditura.com/product/blocata-intre-cadavre/
https://www.sionoeditura.com/product/ziua-in-care-ai-murit/