Social & Cultura, Important

INTERVIU Septimiu Moldovan, medicul care a salvat istoria muzicii electronice romanesti

septimiu moldovan enciclopedia muzicii electronice romanesti

Septimiu Moldovan este un tanar medic rezident la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Acesta a reusit la varsta de 29 de ani sa lanseze prima Enciclopedie a Muzicii Electronice Romanesti.

Munca la respectiva carte a durat 4 ani, timp in care Septimiu era student la Universitatea de Medicina si Farmacie. Studentii la Medicina pot confirma ca anii de studiu petrecuti in aceasta universitate sunt grei.

Cu toate acestea Septimiu Moldovan a renuntat la timpul liber si la noptile de somn pentru a-si indeplini visul. „Ascultator pasionat cu o doza mare de curiozitate, sete de informare si ambitie„, asa cum isi spune, medicul rezident a scris, printre cursurile de la facultate, 160 de biografii ale pionierior muzicii electronice romanesti din 1965 si pana astazi.

Va invitam sa cititi mai multe in interviul pe care Septimiu Moldovan l-a oferit redactiei cluju.ro:

Cum a ajuns un medic rezident sa scrie o carte despre istoria muzicii electronice romanesti?

  • Da, stiu ca nu au absolut nici o legatura una cu alta. Ascult muzica electronica de pe la 12 ani. Ma fascina printre singurele emisiuni radio de la Contact care difuza genul acesta de muzica la vremea aceea. Era un techno tumultuos, era la inceput, toti artistii voiau sa loveasca ascultatorii cu sunete cat mai sofisticate, cat mai “colorate”, cat mai stridente, le aglomerau fantastic, astfel incat ieseau piese cu un vibe si beat fantastic, poate inegalabil vreodata. Stateam nopti la rand sa prind pe caseta piese si sa le ascult apoi zile intregi. Cum e imaginea aceea clasica, cu pixul, caseta si legatura dintre ele, care poate nu e inteleasa de generatia actuala. Ma intreb daca ar sti legatura dintre caseta, foarfeca si lacul de unghii. Ieseau “compilatii” foarte misto.

Cat timp a durat munca la aceasta enciclopedie?

  • Pff… Am inceput cu ElectroBlog-ul prin 2011 din necesitatea unui spatiu in care sa-mi expun preferintele muzicale alese dintr-o colectie enorma de muzica electronica adunata pana atunci. Practic au fost 5 ani in care stateam noptile sa caut si ascult discografii intregi, ale tuturor muzicienilor care au produs muzica electronica in Romania. Apoi, am realizat o multime de interviuri si recenzii, s-a adunat foarte multa informatie, care prin 2013 a fost contopita intr-un manuscris. A durat doi ani sa gasesc finantare, care a venit intr-un tarziu multumita Editurii Digital Data Cluj si Administratiei Fondului Cultural National si alte cateva luni sa aduc la zi informatiile din carte, sa o rescriu practic aproape in totalitate.

12244571_1099769123389370_8055283273100730263_o

  • Deci in total este o munca de patru ani. Piedici, traim in Romania si asta spune tot. Foarte multe. Conteaza ca a iesit ce a iesit, este loc de mai bine, nu sunt un scriitor, asadar formatul putea fi unul mult mai profi, iar de unul singur este foarte greu sa faci asta. Era cu mult mai bine sa fi existat o echipa de oameni care sa faca treaba aceasta, sa realizeze intrevederi cu artistii, etc, a fost foarte greu sa adun toate informatiile via email si telefon de la peste 200 de artisti, a fost o munca enorma.
  • Bani din propriul buzunar nu pot sa zic ca am investit foarte multi pentru ca tot ce am facut cu blogul si proiectul am facut din pasiune, gratis si benevol. La fel au venit si informatiile si sprijinul din partea artistilor, carora le multumesc pentru rabdare. Insa timpul investit a fost enorm. Erau perioade in care nu dormeam aproape deloc noaptea, dimineata mergeam la facultate, veneam dormeam o ora sau doua si o luam de la capat.

Ce cuprinde enciclopedia?

  • Cuprinde 250 de pagini, 160 de biografii si este scrisa prin contributia directa a peste 200 de artisti. Sunt 8 capitole, care acopera un spatiu temporal de 50 de ani. Practic, este descrisa istoria muzicii electronice romanesti incepand din anul 1965 si pana in prezent, de la compozitori si instrumentisti ai muzicii clasice sau rock, la primii realizatori de emisiuni radio sau tv care promovau acest gen de muzica, primii organizatori de petreceri electro, pana la industria la care s-a ajuns astazi.

Ce vor putea cititorii sa gaseasca inedit in paginile enciclopediei?

  • Enciclopedia este inedita in sinea ei. Este prima carte din Romania care descrie istoria muzicii electronice romanesti, si nu stiu sa existe in Europa de Est o alta carte de acest gen.

12244609_988845691154176_3954652903643044017_o

 

Din interviurile pe care le-ai realizat care poveste te-a impresionat cel mai mult?

  • Nu pot sa aleg unul singur. Dar pot sa spun ca m-a impresionat faptul ca majoritatea artistilor au fost foarte deschisi sa isi spuna povestea, sa ofere informatii, se bucura sa vada ca cineva le apreciaza munca. Avem o multime de artisti valorosi care din pacate nu sunt promovati la adevarata lor valoare.

Cum a aparut muzica electronica din Romania? Care au fost pionierii si in ce perioada?

  • Dupa cum spuneam mai sus, a aparut undeva prin anul 1965. Compozitorul Corneliu Cezar cu creatia AUM e cea mai veche compozitie identificata de mine. Dar au fost si multi alti compozitori cum sunt Adrian Borza, Adrian Enescu, Anatol Vieru, Ana-Maria Avram, Aurel Stroe, Călin Ioachimescu, Corneliu Cezar, Costin Cazaban, Costin Miereanu, Dan Mercureanu, Dinu Petrescu, Fred Popovici, Iancu Dumitrescu, Liana Alexandra, Liviu Dandara, Lucian Meţianu, Maia Ciobanu, Mihaela Stănculescu Vosganian, Mircea Istrate, Nicolae Brânduş, Octavian Nemescu, Sorin Vulcu, Şerban Nichifor, Ştefan Elefteriu, Ulpiu Vlad.

Cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor muzica electronica romaneasca?

  • Parerea mea destul de greoi si poti spune ca abia acum, nu de multi ani, exista artisti care s-au dedicat total muzicii electronice romanesti. De vina este probabil regimul si naravurile ramase intiparite dupa disparitia lui. A existat intotdeauna o reticenta a publicului si a structurilor media fata de ceva inovator. Dar probabil asta se vrea de la poporul acesta, sa nu aiba o cultura solida, o traditie, identitate. Prea incercam sa copiem vestul si uitam de valorile noastre autohtone.

12244537_1099769603389322_4919247436962506920_oIn momentul de fata esti persoana care are cele mai multe cunostinte despre muzica electronica din Romania. Cum vezi acest gen muzica in viitor?

  • Eh, o pozitie care nu as considera ca ma caracterizeaza. Incet, incet, s-a format si la noi o scena muzicala cu toate elementele necesare. Va fi tot mai bine.

In Cluj-Napoca exista un public numeros care prefera muzica electronica. Pe cand va fi lansarea enciclopediei si la Cluj?

  • A fost Targu Mures, orasul meu natal, a fost Sibiu, urmeaza Timisoara, iar apoi Cluj si Bucuresti.

De unde se poate cumpara cartea?

  • Cartea poate fi achizitionata de pe site-ul editurii, www.digitaldata.ro, la un cost de 14,39 RON.

Acum ca ai lansat prima enciclopedie a muzicii electronice romanesti ai in plan un nou proiect?

  • Mai sunt si alte proiecte. Compilatia “ElectRO – Generations” este terminata si asteapta un sponsor, este ceva inedit cu artisti din toate “generatiile” cum spune titlul, de la “parintele” Adrian Enescu, pana la tineri producatori. Visul meu, produsul final ar fi un pachet: enciclopedie + CD compilatie + DVD cu un prim documentar de lung metraj despre istoria muzicii electronice romanesti.

12244316_1099769293389353_8492606018219294269_oAi un mesaj pentru iubitorii muzicii electronice?

Cititi, ascultati si formati-va o cultura muzicala solida. Acestea fac diferenta dintre un asa-zis “digei” cu un laptop si soft ieftin, respectiv un adevarat artist.



Lasă un răspuns

Site creat de