Social & Cultura

Ispas Andrei – Pseudos şi Ionel Mihai – Sihla la Expo Maraton 2016

Ispas Andrei

Joi, 26 mai cu începere de la ora 19 este programat în Galeria Casa Matei penultimul vernisaj din cadrul celei de a şasea ediţii a Competiţiei de proiecte expoziţionale individuale “EXPO MARATON 2016”, manifestare finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Astfel, iubitorii de artă sunt invitaţi să vadă şi să voteze proiectele semnate de Ispas Andrei, anul III,  pictură – Pseudos şi Ionel Mihai, master, anul I,  sculptură – Sihla.

În abordarea proiectului Pseudos, Andrei Ispas a plecat de la ideea de maculare, disimulare, ocultare sau ascundere a ființei. Noțiunea de ascundere are atât conotații negative (mascare, acoperire, învăluire), cât și pozitive (conservare sau ascundere în vederea conservării, încredințare, ocrotire, lăsare în seama cuiva). Adevărul este starea de neascundere. Pornind de la aceste premise Pseudos este un proiect care își propune să transpună în limbaj plastic această modalitate de ascundere / disimulare a ființei umane, care este în același timp fecundă și revelatoare de noi conținuturi.

La rândul său, Mihai Ionel, propune un proiect – Sihla – care are ca punct de pornire natura prin intermediul unei păduri cu totul aparte – tânără, plină de viață, regenerabilă. Prin proiectul său, tânărul artist a dorit să redea atmosfera de sihlă cu ajutorul unor seturi de coloane construite din ramuri, în diverse tehnici și grupate într-un spațiu închis. Coloanele vii sunt realizate din nuiele de răchită, un arbore plin de viață și nemuritot atâta timp cât are o cantitate mare de apă. Alunul, la rândul său, este rezistent la foc, astfel că a fost supus carbonizării. Prin ardere / carbonizare structura chimică și energetică a materiei a fost reformulată, pentru a reda fragilitatea sihlei care ne înconjoară. În cazul ramurilor de carpen, Mihai Ionel a decis să suprindă aerul, respectiv spațiul dintre elementele vegetale și să-l înlocuiască cu materie minerală, respectiv ghips. Astfel golul s-a solidificat, elementele organice redând nervurile trunchiurilor de copaci

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.

 



Lasă un răspuns

Site creat de