Social & Cultura

Locuințe adecvate pentru comunitate în Cristolțel, Sălaj

Cristolțel

Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile a organizat luni, 25 aprilie, o întâlnire în Cristolțel (comuna Surduc, Sălaj) în cadrul căreia a fost adusă în discuție starea locuințelor din cartierul „Telep” din Cristolțel, acolo unde locuiesc membrii comunității rome din fosta așezare minieră. Reprezentanții Habitat pentru Umanitate Cluj – organizație nonprofit care construiește și renovează locuințe simple, decente și accesibile ca preț pentru și împreună cu persoanele dezavantajate afectate de condițiile în care locuiesc – s-au alăturat demersului inițiat de Go Free și tinerii jurnaliști comunitari din cadrul proiectului StReEt.

Am explorat astăzi posibilitățile de îmbunătățire ale condițiilor de locuire și reabilitare a clădirilor atât pentru chiriașii locuințelor din Telep, cât și pentru cei care au devenit proprietari ai acestor locuințe. Oamenii plătesc o chirie modică Primăriei, în baza unui contract, iar o parte din fostele locuințele miniere au fost vândute de către autorități oamenilor din comunitate. Reprezentanții Habitat pentru Umanitate Cluj au împărtășit din experiența lor de intervenție în situații similare cu reprezentanți din partea Primăriei și Consiliului Local, cât și pentru membri din comunitate. Împreună am listat pași concreți de acțiune ce au la bază contribuția și sprijinul solidar atât al beneficiarilor – chiriașii și proprietarii locuințelor afectate, cât și al autorităților, urmând să mobilizeze în viitorul apropiat mediul de afaceri.” a declarat Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free.

După întâlnirea care a avut loc la Căminul Cultural din Cristolțel, echipa Go Free și reprezentanții autorităților locale au însoțit membrii Habitat pentru Umanitate Cluj în comunitatea din Telep pentru o primă evaluare a situației locuințelor.

În prezent, în locuințele din Telep locuiesc aproximativ 20 de familii de etnie romă, o parte având încheiat un contract de închiriere cu Primăria Surduc. Chiriașii sunt nemulțumiți de starea locuințelor, menționând faptul că nu au mai fost făcute niciun fel de intervenții la exteriorul locuințelor, astfel că plouă prin acoperiș (“stăm cu ligheanele în casă când plouă”), iar pereții locuințelor sunt grav afectați („cad bucăți din ziduri”). Mai multe informații despre comunitatea din Cristolțel sunt disponibile în Harta Comunităților StReEt, iar fotografii din cadrul întâlnirii în albumul creat pe pagina de Facebook Go Free.

Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectului “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”, finanțat prin Fondul ONG în România în care 20 de tineri învață să folosească jurnalismul comunitar ca metodă de implicare activă, identificând, documentând și redând – în spiritul solidarității sociale și combaterii discursului instigator la ură – realitățile populației din mediul rural afectate de inegalități sociale, nedreptăți sociale sau excluziune, cât și exemple pozitive identificate în comunitățile multietnice din județele Cluj, Alba, Sălaj și Mureș. Munca tinerilor jurnaliști comunitari se va reflecta prin materiale jurnalistice realizate în urma documentărilor pe teren, prin care se vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă oamenii din „comunitățile StReEt”, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean pentru a produce o schimbare în aceste comunități.

StReEt este un proiect implementat de Asociația Go Free împreună cu partenerii Asociația Studenților Romi „Romano Suno”, România Pozitivă și BuzzNews, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Acest conţinut nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.



Lasă un răspuns

Site creat de