De Vazut, Important

Regionalisme din Ardeal | Cum se spune unor feluri de mâncare din Ardeal

Regionalisme din Ardeal | Cum se spune unor feluri de mâncare din Ardeal

Se știe. Ardelenii au o reputație foarte bună de gazde, și dacă te invită la masă, nu-i poți refuza, fiindcă aceștia nu te lasă „neominit” (fără să fii mâncat ceva bun), iar apoi te poftesc și la o ţuică, așa cum știu ei mai bine.

În plus, prin aceste articole ne dorim să păstrăm vie moștenirea ardelenească, ajutând astfel viitoarele generații să își cunoască valorile culturale, bogăția lingvistică a zonei în care se vor naște.

Dacă acum câteva luni vă prezentam diverse regionalisme din Ardeal, care veneau din diverse domenii, astăzi, reporterul cluju.ro vine cu o listă de cuvinte care se referă strict la mâncare, care sunt folosite în zona Ardealului.

Mâncare:

Pere pai – cartofi pai/prăjiți
Porodici – roșii
Cucuruz – porumb
Oloi – ulei
Fărină – făină
Piparcă – ardei
Curechi – varză
Loşte – tăiței de casă
Tomaj cu brânză – tăiței cu brânză
Baraboi – cartofi
Palaneț cu curechi – plăcintă cu varză
Liptie – clătită cu brânză
Cucurbată – dovleac
Zamă – supă
Vereş/călbaj – caltaboș
Ai – usturoi
Groştior – smântână
Ogâcăi – castraveți
Poprici – ardei
Scoacă – brânză dulce de vaci
Țucur – zahăr
Pancove – gogoși

ribizli – coacaze rosii
cărălabă – gulie
păstăi de sordit – supa cu pastari
răntaș – amestec pentru a ingrosa supa
corfior răntălit – conopida pane
cotlete – pârjoale
turtă cu mere – prajitură cu mere
ptiroște – coltunasi
cureti umplut – sarmale
hăndăburci fripte în bloadăr – cartofi copti
laște – taieței
zamă de zuciguri – ciorba de legume
macarone cu preizli – paste cu pesmeti caramelizati
paștet din hribe – zacusca cu ciuperci
buraci cu hrean – svecla cu hrean
tiftiri – racituri, terină

Dacă ştii şi alte regionalisme de acest fel, te rugăm să ne scrii pe Facebook sau pe email la adresa contact@cluju.ro.

Cum se vorbeşte la Cluj. Cuvinte pe care doar ardelenii le înţeleg

Iată și câteva obiecte de bucătărie cu denumirea lor ardelenească:

Tindeu – prosop
Merindare – prosop de vase în care se învelea pâinea
Fedeu – capac de oală
Zadie – şorț
Finjeană – cană
Furchiță – furculiță
Ferie – tigaie
Oiagă – sticlă
Tepsie – tavă
Laboş – cratiță
Spor – sobă
Canceu – pahar mai mare
Ştergură – prosop
Moşini – chibrite
Blid – farfurie
Ujina – cina
Ulceauă – cană
Vailing – vas mare (de obicei din plastic)
Cander – găleată cu capac
Cantă – cană mare de apă
Coșarcă – coş
Ler – cuptor

Limbajul ardelenilor şi cuvintele pe care nu le înţelegi dacă nu eşti din zona Clujului



1 Comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site creat de