Din Zona

Remarcarea Producătorilor Locali ai Județului Alba: Celebrarea Artizanatelor Tradiționale

producatori locali alba

Alba Iulia este un centru cultural și spiritual al României, un oraș cu o istorie tumultoasă și o frumusețe aparte. Pe lângă importanta sa valoarea istorică și culturală în identitatea României, întregul județ Alba reprezintă încă un izvor de inspirație pentru români.

Nu doar pentru că cetatea este un punct turistic de mare interes, ci și datorită meșteșugarilor locali care continuă să promoveze cultura românească prin produsele artizanale pe care le realizează.

Producție locală și artizanate tradiționale în județul Alba…

Ai sărbătorit vreodată ziua de 1 Decembrie în cetatea Alba Iulia? Ai gustat vreodată iahnia de fasole cu ciolan pe cărările cetății, într-o farfurie fierbinte și aburindă, în timp ce iarna îți îngheța restul corpului? Ai participat vreodată la un târg local? Dacă răspunsul la aceste întrebări este da, atunci cu siguranță ai văzut deja că la toate ocaziile speciale, tarabele sunt pline cu producători locali și pun în valoare artizanatele tradiționale.

Fie că vorbim despre rețetele de tocană, murături sau ciorbe pregătite din producția gospodăriei proprii, despre dulcețuri, produse apicole sau alte meșteșuguri locale, acestea sunt produsele pe care artizanatul județului Alba le oferă românilor și turiștilor străini. Ești gata să afli mai multe despre ele și să cunoști mai bine cultura românească?

…puse în valoarea la târguri și expoziții

Vara, iarna, și cu ocazia oricărei sărbători sau a oricărui eveniment important din România, în județul Alba – la fel ca în multe alte regiuni din țară – se organizează târguri și expoziții.

Aici producătorii locali așteaptă românii cu brațele deschise, invitându-i într-o incursiune prin meșteșugurile tradiționale românești cu cele mai variate produse, de la cele handmade și de artizanat, bijuterii lucrate manual sau porturi tradiționale, și până la gustări care cuprind în aroma lor culoarea locală.

Arome și gusturi locale prin produse artizanale

România a avut încă din timpuri străvechi bogăția reliefului și a priceperii în gospodărie. De aceea, de pe mesele românilor nu au lipsit de-a lungul timpului carnea, lactatele, legumele, fructele, cerealele sau peștele.

Cu alte cuvinte, agricultura, creșterea animalelor, pescuitul – toate acestea fac parte din tradiția românească. Iar atunci când guști mezelurile, brânzeturile locale și alte produse artizanale ale producătorilor locali din Alba, ești transpus înapoi în timp pentru a te conecta cu aceste rădăcini și a simți aroma celor mai vechi rețete românești.

Miere și produse apicole

Sunt printre cele mai populare produse artizanale ale zonei. Apicultorii locali își așteaptă clienții cu miere polifloră, de tei, de sunătoare, dar și arome mai rafinate cum ar fi mierea de mană, mierea de zmeură, sau combinații ale acestora. Fagurele și polenul sunt de asemenea pe mesele apicultorilor locali.

Dulcețuri artizanale

Pregătirea rețetelor de dulceață este de asemenea un meșteșug tradițional nelipsit din zona județului Alba. Producătorii locali oferă clienților gemuri și dulcețuri din cele mai diverse sortimente, de la cele de căpșuni, zmeură, caise sau gutui, până la magiun și marmeladă.

Bere artizanală

O adevărată mândrie a regiunii, berea artizanală – o bere de casă autentică obținută de către producătorii locali 100% din ingrediente naturale în România – este o adevărată delectare în județul Alba. Orice vizitator trebuie să încerce cel puțin un pahar de bere românească din Alba Iulia pentru a-și considera complet turul printre meșteșugurile locale tradiționale.

Iar pentru că berea merge mână în mână cu distracția, tot atunci este momentul ideal să-ți încerci gratuit jocurile preferate la un cazino online. Spre exemplu, poți alege cele mai tari cazinouri din Germania, să testezi noile tendințe în sloturi cu un bonus fara depunere.

Siropuri și sucuri artizanale

Ai încercat vreodată să combini apa carbogazoasă cu o lingură de sirop concentrat de fructe? Artizanii locali din județul Alba produc astfel de siropuri din fructele românești, precum și sucuri naturale. Sucul de cătină, siropul de căpșuni, siropul de afine și socata sunt printre cele mai populare.

O privire în trecutul românesc cu alte meșteșuguri locale

Și bineînțeles, priceperea meșteșugarilor din Alba nu se rezumă doar la sectorul gastronomic, ci se întinde până în domeniul producției de porturi tradiționale și bijuterii.

Portul Tradițional

Unul dintre cele mai recente exemple îl constituie realizarea portului tradițional din Feneș, un sat din împrejurimile orașului Zlatna din județul Alba, refăcut în totalitate și finalizat de către iubitorii de artă și tradiții meșteșugărești din Alba. O mulțime de alte porturi tradiționale ale secolului XIX au fost reconstituite și puse în valoare de către aceiași artizani locali.

Produse cosmetice autentice

Există în Alba Iulia și producători locali care au dus mai departe vechile pasiuni ale neamului de meșteșugari din care provin – printre care și pasiunea pentru produse cosmetice naturale, din ingrediente de calitate, sănătoase și pline de beneficii.

Săpunurile solide și lichide locale sunt făcute cu scorțișoară, mentă, gălbenele, lămâie, lavandă și o mulțime de alte plante cu proprietăți terapeutice. Esențele sau uleiurile naturale sunt și ele pe tarabele acestor artizani.

Bijuterii handmade

Nu lipsesc nici brățările artizanale lucrate manual, lănțișoarele sau medalioanele făcute din lut sau pietre prețioase și semi-prețioase, din portofoliul producătorilor locali din Alba. Disponibile și în nuanțe sau variante moderne, de cele mai multe ori urmează motive și culori tradiționale.

Meșteșuguri transmise din generație în generație

Departe de a fi doar agricultori, pescari și fermieri, românii au stăpânit de-a lungul timpului o mulțime de meșteșuguri care au devenit tradiție – iar producătorii locali din întreaga țară, inclusiv din județul Alba, sărbătoresc și onorează acest lucru prin produsele artizanale pe care le creează. Astfel se transmit mai departe meșteșugurile tradiționale locale din generație în generație, păstrând viu spiritul românesc, cultura și istoria națională.

Photo by Amadeus Moga on Unsplash



Lasă un răspuns

Site creat de