Social & Cultura

Rusaliile: Ce semnifică și pe ce dată sunt anul acesta

Rusaliile

Rusaliile: Ce semnifică și pe ce dată sunt anul acesta

Sărbătoarea de Rusalii este așteptată an de an de români, atât pentru semnificația ortodoxă, cât și pentru a profita de câteva zile libere alături de cei dragi. Numele de “Rusalii” provine din latinescu “rosalia”, care face referire la sărbătoare trandafirilor, dar și la fetele împăratului Rusalim. Despre acestea se considera că sunt înzestrate cu puteri magice, ceea ce a dus și la răspândirea unor mituri despre care se mai vorbește și în ziua de azi. În cele ce urmează, vei descoperi pe ce dată sărbătorim anul acesta Rusaliile, dar și ce semnifică această sărbătoare pentru credincioși.

Rusaliile – un prilej de sărbătoare în familie

Dacă vrei să începi vara cu o vacanță în familie, ar trebui să consulți calendarul zilelor libere în 2023. Anul acesta, Rusaliile se sărbătoresc pe 4 și 5 Iunie, respectiv: duminică și luni. Pentru că, de ceva timp, chiar și Ziua Copilului, sărbătorită pe 1 Iunie, este considerată zi liberă, ai putea să îți faci planul pentru un concediu de câteva zile, începând cu această dată. Totuși, va fi necesar să obții câteva zile de concediu de odihnă, dar să ții cont și de faptul că cei mici nu au vacanță de vară în această perioadă, ci sunt liberi doar în zilele considerate de stat a fi sărbători legale.

Semnificația Rusaliilor. Tu știai?

Rusaliile se sărbătoresc, în fiecare an, într-o zi de duminică, mai exact la 50 de zile după Paști și la zece 10 zile după Înălțare. Mai presus de toate, aceasta este o sărbătoare creștină, care marchează coborârea Sfântului Duh asupra credincioșilor. De altfel, reprezintă și întemeierea bisericii creștine și este o sărbătoare prăznuită prin slujbe de credincioșii din întreaga țară. Rusaliile Ortodoxe mai semnifică și adunarea comunității mesianice și începutul misiunii.

Tradiții și superstiții de Rusalii

Se mai spune și că Rusaliile sunt ființe mitice, care își fac apariția în perioada verii. Pentru a se proteja de ele, oamenii purtau, pe tot parcursul zilei frunze de pelin, leuștean sau usturoi. Sigur că aceasta este doar o legendă, dar este interesant cum o sărbătoare străveche poate să aducă o serie de tradiții și superstiții, care se mai păstrează chiar și acum în multe zone rurale:

  • În Oltenia, de Rusalii se joacă Dansul Călușarilor, un dans considerat tămăduitor, dar și un izvor de sănătate și noroc;
  • În Ardeal, unii ortodocși respectă și azi obiceiul “udatului nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apă pentru a rămâne sănătoase pe tot parcursul anului;
  • În foarte multe zone ale țării, în sâmbăta de Rusalii se împart vase cu imprimeuri speciale și colaci pentru pomenirea morților, iar duminică se împart vase pentru cei vii;
  • În alte zone, teiul are o semnificație specială, ferind gospodăriile de duhurile rele, dar și de ploi torențiale sau grindină. De Rusalii, credincioșii duc la biserică, înainte de slujbă, ramuri de nuc sau flori de tei pentru a fi sfințite. Acestea se așează, mai apoi, la icoane sau în alte locuri din casă, considerându-se a fi leacuri împotrivea spiritelor rele.

Sigur că există și o serie de superstiții, de care cel mai probabil ai auzit și tu de la bunicii tăi. Astfel, se zice că nu este bine să mergi la câmp, să intri în vie și nici să lucrezi în această zi. Nu este bine să te cerți cu persoanele din jurul tău și este recomandat să îți petreci ziua, înconjurat de familie și prieteni. În plus, se spune că, începând cu ziua de Rusalii, nu se pot culege flori de leac, timp de 9 săptămâni.

Așadar, sărbătoarea Rusaliilor este așteptată de românii credincioși, care se bucură atât de semnificația zilei sfinte, cât și de posibiltatea de a petrece mai mult timp alături de cei dragi.



Lasă un răspuns

Site creat de