Social & Cultura

Stilul retro de design interior: 7 caracteristici

Stilul retro de design interior: 7 caracteristici

Stilul retro reprezintă o alegere tot mai des întâlnită în designul interior. Deși necesită o abordare îndrăzneață, modul său neobișnuit de amenajare a spațiilor pare să fie apreciat în estetica momentului pentru că, de fapt, cuprinde influențe din multe alte stiluri. Retro înseamnă o îmbinare armonioasă a elementelor din trecut pentru obținerea unui interior vizual puternic. Chiar dacă poartă amprentele unei ere demult apuse, amenajarea retro este veselă, strălucitoare, ușor boemă, plină de viață și pasiune. Dacă ești în căutarea unui decor nonconformist, simplu de reprodus, iată care sunt caracteristicile principale ale unui spațiu retro:

  1. Liniile drepte și forme clare

Retro este termenul folosit cel mai des pentru descrierea decorului din anii ’50 și ’60. La acea vreme, nu exista ideea integrării în amenajare a seturilor de mobilier, astfel că încăperile aveau la prima vedere doar obiecte care păreau imposibil de combinat. Întrucât nu existau dulapuri masive, lucrurile se depozitau în bufeturi, comode sau birouri. Astfel că, mobilierul retro prezintă unghiuri drepte sau curbe și forme clare, aparent inedite. Sunt de preferat piesele joase, compacte, lipsite de decorațiuni, de dimensiuni relativ reduse. Multe canapele disponibile pe Mezoni.ro pot fi utilizate pentru complementarea unui decor retro deoarece sunt funcționale și confortabile, tapițate și în nuanțe potrivite acestui stil.

  1. Finisajele neobișnuite

De regulă, alegerea finisajelor pentru decorarea retro se face ținând cont de destinația camerelor. Acest stil preferă imprimeurile grafice, tapetul și tapițerii, iar materialele cel mai des folosite sunt lemnul, plasticul, sticla și gresia. Pe pereți se recomandă tapetul abstract, colorat sau care imită cărămida ori dungile, iar la nivelul pardoselii gresie în formă de tablă de șah ori în culori alb-negru sau roșu-galben, lemn ori podea epoxidică.

  1. Combinația explozivă de culori

Nuanțele care caracterizează stilul retro sunt cu adevărat explozive. Verde avocado este cea mai populară alegere a acestui tip de decor, însă se folosesc des și culori precum roșu, portocaliu, galben, verde, albastru mentă, combinații de maro, alb sau negru. Purpuriu și roz au și ele un aport semnificativ într-o amenajare retro.

  1. Imprimeurile și modelele îndrăznețe

Pe lângă o paletă cromatică ieșită din comun, stilului retro îi sunt specifice imprimeurile și modelele pe care le regăsim și în alte tipuri de decor. Întâlnim carourile, dungile, bulinele, cercurile și alte forme geometrice, dar și modelele florale. Toate acestea își au originea în explozia PopArt apărută în anii ’60 în rândul designerilor și artiștilor.

  1. Accesoriile inedite

Decorațiunile extrem de interesante ocupă un loc de cinste în decorurile retro. Cel mai des se folosesc fotografiile alb-negru, cărțile și cărțile poștale. Stilul retro se confundă cu cel vintage și asta pentru că la un moment dat ambele au cunoscut o perioadă de tranziție. Motiv pentru care accesoriile decorative vintage se utilizează și în amenajările retro – discuri de vinil, lămpi, vaze ornamentale și textile de modă veche, de exemplu dantelă și macrameuri. Figurinele și elementele decorative miniaturale jucăușe, cu forme deosebite, au și ele un mare efect în amenajările retro.

  1. Corpurile de iluminat rafinate

Dat fiind faptul că nuanțele retro sunt pline și saturate, acestui stil îi este specifică lumina rece. Referitor la corpurile de iluminat, se folosesc lămpi cu design surprinzător, ca de exemplu cele în formă de bumerang. Lămpile de podea mari, rotunde, așezate în puncte esențiale ale unei încăperi, sunt și ele apreciate de stilul retro. La fel, veiozele metalice și candelabrele cu influențe din anii ’70-’80 pot completa și ele cu rafinament schema de design retro.

  1. Decorurile excentrice

Decorul retro din anii și ’60 punea accent pe confort, dar și pe individualitate. Astfel, în locuințele de la acea vreme se regăseau obiecte decorative caracteristice proprietarilor. Cărțile erau prezente peste tot, dar și elemente precum fețele de masă și cuverturile cu buline sau carouri, lămpile cu abajur din catifea colorată, ceramica pictată ori covoarele cu modele geometrice.

Dacă te gândești la anii ’60, țesăturile, texturile și accesoriile de la acea vreme, vei înțelege imediat direcția pe acre trebuie să o urmeze decorul tău pentru a surprinde esența retro. Îndrăznește să-ți arăți personalitatea puternică și poartă un stil nonconformist, care să te reprezinte în totalitate!



Site creat de