De Vazut, Important

TOP denumiri amuzante ale străzilor din Cluj-Napoca

strazi din cluj

Cum altfel ne-am putea orienta într-un oraș atât de extins precum Clujul, fără să ne folosim de repere precum numele străzilor?

Și cât de multe îți poate spune un oraș despre istoria sa prin numele străzilor, aleilor sau piețelor…

Cu toții ne dăm întâlnire des pe Strada Memorandumului, alergăm spre gară pe Strada Horea, ne plimbăm seara pe Bulevardul Eroilor, depănăm sau creăm amintiri în Hașdeu ori pe Piezișă, așteptăm plictisiți la semafor pe Calea Mănăștur sau trecem cu tramvaiul pe strada George Barițiu.

Și nu-i de mirare că le cunoaștem. Arterele principale ale unui oraș, indiferent de dimensiunile lui, sunt de cele mai multe ori cunoscute atât de către localnici cât și de vizitatorii ce vin și revin.

Uneori însă se întâmplă să trecem grăbiți pe lângă o plachetă cu numele unei străzi sau chiar să o observăm în timp ce ne aruncăm privirea peste o hartă iar numele unei anumite străzi să ne amuze.

Iată câteva numede străzi inedite, rareori întâlnite, care se găsesc în Cluj-Napoca:

„Strada Frumoasă” se intersectează cu strada Ion Ionescu de la Brad și este paralelă cu Stăzile Copacilor și Lucernei. „Strada Zânelor” se găsește în partea de Sud a căii Baciului. „Strada Banilor” se intersectează cu strada Fabricii de Zahăr. „Strada Cotită” se află exact în spatele magazinului Sora Shopping Center. „Strada Laterală” se află în apropierea magazinului Kaufland Mănăștur. Strada „Sfânta Vineri” se află în cartierul Dâmbul Rotund. „Strada Șerpuitoare” se află la baza Parcului Cetățuia iar „Strada Vântului” se găsește în apropierea străzii Tăietura Turcului. „Strada Orizontului” se află între Calea Turzii și strada Nicolae Corcheș. În acest top mai amintim şi străzile „Făt Frumos”, „Batozei”, „Blănarilor”, „Ciocanului”, „Hârleţului”, „Liniştei”, „Mentenanţei”, „Ospătăriei” sau „Sanatoriului”.

18424983 831090483713490 2662872437665311849 n

De asemenea, puțini dintre noi cunosc însă faptul că orașul Cluj-Napoca este presărat cu străzi ce poartă numele florilor, parcă îmbrăcându-l cu haine de sărbătoare. Strada Magnoliei, Orhideei, Garofiței, Lalelelor, Strada Irisului, a Albăstrelelor, a Azaleelor, Hortensiei sau Brândușelor par să dea Clujului un aer vesel și primăvăratic. De asemenea, străzi precum strada Mestecenilor, a Castanilor, Alunului, a Stejarului sau a Cireșilor, par să țină umbră clădirilor istorice și impresionante pe care le are orașul nostru și care se lasă mereu pozate de către turiștii încântați de mărețiile arhitecturale.

În același timp, străzile Clujului poartă numele măreților scriitori români și nu numai ca semn al aprecierii și al deschiderii orașului spre cultură. Strada George Topârceanu, Marin Pred, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Alexandre Dumas, Edgar Allan Poe, Mark Twain poartă cu mândrie nume mari din literatură.

În anul 2017, în Cluj-Napoca, nu mai puțin de 29 străzi au fost înființate/au primit o denumire nouă. Acestea sunt: Aleea Petre Țuțea, Strada 25 Octombrie 1944, Strada Augustin Presecan, Strada Cavaleriei, Strada G-ral Constantin Christescu, Strada Mareșal Constantin Prezan, Strada Costache Ioanid, Strada Gemina, Strada G-ral Filip Agricola, Strada G-ral Gheorghe Anghelescu, Strada G-ral Gheorghe Avramescu, Strada Jurământului, Strada  G-ral Nicolae Dăscălescu, Strada Nicolae Moldoveanu, Strada Petru Poantă, Strada Richard Wurmbrand, Strada Străjerului, Strada Szenczi Molnar Albert și Strada Traian Dorz. O mare parte din aceste străzi se află în zona cartierului Gheorgheni însă mai multe detalii legate de acestea se pot găsi în Nomenclatorul Stradal al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

photo credit: Sebastian Cornea Photography


Lasă un răspuns

Site creat de