Din Oras, Important

Record de turişti în Cluj-Napoca – oraşul preferat în 2017 de peste 540.000 de călători

turisti cluj

Direcţia Judeţeană de Statistică a anunţat că numărul turiştilor care au vizitat Clujul a crescut cu aproape 36,8% în 2017 faţă de 2016. Din totalul acestora, 22% au venit din alte ţări, cei mai numeroşi fiind din Ungaria, Germania şi Italia.

În perioada 1 ianuarie –  31 octombrie au fost cazaţi 541.130 turişti, din care 119.035 turişti străini (reprezentând 22% din totalul turiştilor).

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, numărul turiştilor străini a crescut cu 36,8%. Cei mai mulţi turişti străini provin din: Ungaria (18189), Germania (14722), Italia (10832), Regatul Unit (8095), Franţa (7794), Polonia (6313).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna octombrie 2017 a fost de 39,8%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare faţă de luna octombrie 2016”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Statistică.

Direcţia de Statistică arată că din statistică sunt excluşi turiştii care înnoptează la diverse persoane private. Ca atare, atunci când se organizează festivalurile Untold şi Electric Castle, cazuri în care există foarte multe persoane private care îşi pun la dispoziţie propriile locuinţe, aceste cazări nu se socotesc de către statisticieni.

piata muzeului cluj

Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduita una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea să neîntreruptă.

Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidenţă structurii de cazare turistică şi beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacă durata de şedere efectivă este inferioară intervalului menţionat. Sunt avute în vedere şi înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turişti)”, potrivit aceluiaşi comunicat.

Cele mai vizitate obiective turistice sunt centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca şi monumentele istorice. De asemenea, festivalurile de muzică Electric Castle şi Untold, dar şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania atrag zeci de mii de turişti din ţară şi din lume.


photo: Tomi Sur • Photo Page 

Pădurea Hoia Baciu din Cluj inclusă în „topul internaţional al destinaţiilor pe care care doar cei mai curajoşi turişti le pot vizita”

Cluj-Napoca – primul oraș din România recomandat ca destinație turistică pentru străiniSite creat de