Social & Cultura

Tot ce ar trebui să ştii despre încălţămintea de protecţie

incaltaminte de protectie

Încălţămintea de protecţie îţi permite să lucrezi în siguranţă şi, totodată, îţi asigură tot confortul necesar unei zile lungi de muncă. În prezent, majoritatea mediilor de lucru necesită atenţie specială şi echipament adecvat, iar firmele sunt obligate să respecte normele şi să impună angajaţilor folosirea încălţămintei de protecţie.

Alegerea modelului potrivit pentru munca pe care o prestezi poate fi dificilă dacă nu ştii la ce ar trebui să fii atent. Dar este foarte importantă dacă vrei să ai o zi de lucru bună, fără durei de picioare, băşici sau accidente neplăcute. 

Pe site-ul dispotrading.ro vei găsi mai multe modele de încălţăminte de protecţie, bocanci sau cizme. Toate sunt produse de calitate şi la preţuri foarte bune. Cu toate că sunt multe criterii de care ar trebui să ţii cont când alegi perechea potrivită pentru tine, dacă vei ţine cont de câteva sfaturi, ar trebuie să fie uşor.

Protecţia degetelor de la picioare

Dacă lucrezi pe un şantier, riscul de accidente şi pericolele sunt la tot pasul, de aceea, purtarea echipamentului de protecţie şi a încălţămintei adecvate este foarte importantă. Bocancii sau cizmele de lucru ar trebui să fie prevăzute cu material care să îţi protejeze degetele. Astfel, vârful încălţămintei de protecţie poate fi de trei feluri:

Vârf de oţel – Reprezintă cea mai veche şi mai tradiţională formă de vârfuri de protecţie. Sunt grele şi dure, iar oţelul este un bun conducător de temperatură, ceea ce va face ca picioarele tale să fie reci în timpul iernii. Dacă lucrezi într-un loc unde există detectoare de metal sau magneţi, vârfurile din oţel nu te avantajează. 

Vârf de aluminiu – Sunt ideale pentru lucrătorii din construcţii care au nevoie de o încălţăminte uşoară. Vârfurile din aluminiu sunt mai groase decât cele din oţel, dar nu conduc temperatura, deci îţi vor menţine picioarele calde în timpul iernii.

Vârf compozit – Este fabricat din plastic, fibră de carbon şi Kevlar. Acestea sunt uşoare, dar mai groase decât oţelul, nu absorb căldura sau frigul şi sunt alternativa ideală pentru lucrătorii în spaţii cu detectoare de metale sau magneţi. 

Talpa încălţămintei de protecţie

Dacă pe şantiere sau în depozite sunt de preferat tălpile antiderapante, în cazul meseriilor care necesită stabilitate suplimentară pentru orice teren, cum ar fi salubrizarea, ar trebui ca încălţămintea să aibă o bandă de rulare mai adâncă care să ofere o stabilitate mai bună. De data aceasta ar putea fi utilă încălţămintea care protejează picioarele de terenurile dure şi previne rănirea. 

Iată tipurile de tălpi pentru încălţămintea de protecţie disponibilă:

Tălpi din poliuretan – Sunt uşoare, rezistente la abraziune şi substanţe chimice şi proiectate pentru terenurile accidentate.

Tălpi din cauciuc – Se regăsesc cel mai des la cizmele de protecţie şi sunt utile pe suprafeţele uleioase unde este necesară o talpă antiderapantă care să împiedice alunecarea. Acestea oferă tracţiunea adecvată atât pe suprafeţele uscate şi umede, cât şi pe terenurile accidentate. 

Ai nevoie de branţuri confortabile

Majoritatea încălţămintei de protecţie este dotată cu tălpici interiori care asigură confort limitat. Sunt inserţii de amortizare care nu oferă un suport adecvat pentru picioare şi vor deveni inconfortabile după câteva ore. De aceea, pentru a-ţi asigura confortul, ai nevoie de branţuri care să îţi ofere un suport adecvat arcului tălpii. 

Totodată, ai nevoie de şosete potrivite pentru a-ţi spori confortul piciorului în cizma sau în bocancul de lucru. Acestea ar trebui să fie cât mai groase în zona călcâiului şi a vârfului degetelor de la picioare. 

Înălţimea încălţămintei de protecţie

Bocancii sau cizmele de protecţie peste gleznă oferă un grad de securitate sporit, dar sunt grele şi împiedică mişcarea, ceea ce le poate face inconfortabile. Încălţămintea sub gleznă este uşoară şi se recomandă pentru utilizarea generală.  

Cu cât este mai înalt bocancul, cu atât vei beneficia de sprijin mai mult, dar şi de libertate de mişcare mai mică. În general, înălţimea încălţămintei de protecţie este stabilită în funcţie de mediu de lucru de către supervizori. Totodată, compania poate seta cerinţele de înălţime pentru bocancii de protecţie. 

Rezistenţa la apă

Dacă lucrezi pe un şantier sau într-un mediu umed, vei avea nevoie de încălţăminte de protecţie rezistentă la apă. Unele modele sunt realizate din materiale respirabile care permit umezelii să iasă şi sunt călduroase. Pot fi realizate din materiale impermeabile sau doar căptuşite cu acestea. 

foto: unsplash.com



Lasă un răspuns

Site creat de