Social & Cultura

Toxiinfecția alimentară: Sfaturi și recomandări

Toxiinfecția alimentară

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune care apare pe fondul consumului de alimente contaminate. Simptomele specifice de greață, vărsături sau diaree apar la câteva ore de la ingerarea produselor contaminate și, deși cele mai multe persoane au simptome ușoare care se pot trata la domiciliu, există și situații în care spitalizarea este singura soluție. 

Toxiinfecția alimentară apare ca urmare a ingerării de alimente infectate cu bacterii de tipul Salmonella, Escherichia coli sau cu Norovirus. Paraziții, toxinele sau unele substanțele chimice sunt răspunzătoare, în aceeași măsură, de apariția acestei afecțiuni. În situațiile extraordinare, toxiinfecția alimentară poate pune probleme deosebite și vor fi necesare tratamente specifice pentru a depăși episodul. Îți prezentăm în acest material sfaturi și recomandări utile. 

Care sunt simptomele toxiinfecției alimentare?

Contaminarea alimentelor poate avea loc atât în cadrul activităților de procesare, producție, cât și pe durata depozitării, manipulării sau a pregătirii propriu-zise. 

Ceea ce trebuie să știi despre toxiinfecția alimentară, de la început, sunt simptomele specifice: senzație de greață, vărsături, crampe abdominale, diaree, febră, frisoane. În situația în care te confrunți cu episoade frecvente de vărsături, însoțite de diaree apoasă sau cu sânge, dureri abdominale extreme, temperatură mare, semne de deshidratare severă – gură și gât, uscate, amețeală, somnolență, slăbiciune – precum și cu vedere încețoșată și slăbiciune musculară (1), trebuie să mergi de urgență la medic pentru a beneficia de ajutor de specialitate! 

Sfaturi și recomandări în toxiinfecția alimentară

Hidratare optimă

Cel mai rău inamic în toxiinfecția alimentară este deshidratarea severă. Dezechilibrul electrolitic din organism care apare pe măsură ce elimini tot ce ingerezi se referă la pierderea apei și a sărurilor necesare bunei funcționări a organismului (2). 

Rehidratarea înseamnă atât introducerea treptată a unor cantități mici de apă pentru ca aceasta să nu mai fie eliminată, cât și administrarea soluțiilor electrolitice gata preparate, care te ajută să crești aportul de lichide. 

Atenție sporită alimentației

În toxiinfecție alimentară trebuie să reintroduci treptat alimentația solidă. Câteva zile nu vei putea mânca prea multe și nici nu vei simți nevoia să te hrănești, plus că apare teama că va urma un nou episod de vărsături.

Pâinea prăjită, ceaiul de mentă, covrigeii uscați, iaurtul simplu, bananele, merele coapte, orezul cu morcovi, fulgii de ovăz sunt câteva dintre produsele care pot fi consumate pe măsură ce vărsăturile se mai liniștesc.(2)

De altfel, în primele ore de la debutul simptomelor nu este recomandată hrănirea, doar aportul de lichide pentru a preveni deshidratarea severă. 

Odihnă 

În timpul toxiinfecției alimentare organismul este supus unui stres puternic și va avea nevoie de odihnă de calitate pentru a se recupera. Starea de somnolență după un episod intens de toxiinfecție alimentară este normală și odihna de calitate, alături de hrana adecvată, în cantități mici, va determina regenerarea organismului. 

Probiotice în dietă

După o toxiinfecție alimentară ai nevoie de orice ajutor pentru a restabili echilibrul tractului intestinal, așadar probioticele contribuie la producerea bacteriilor benefice din intestine.(3) Consultarea medicului cu privire la administrarea acestora este benefică. 

Cum poți preveni toxiinfecția alimentară?

Igiena mâinilor și a suprafețelor de lucru, alături de spălarea temeinică și corectă a ustensilelor de bucătărie, separarea alimentelor crude de cele gătite, depozitarea corespunzătoare a acestora, gătirea alimentelor corectă, prepararea mâncărurilor la temperaturi adecvate pentru a distruge germenii sunt doar câteva dintre măsurile preventive. 

Alături de acestea nu trebuie să uiți că preparatele și carnea congelate rapid sau refrigerate sunt perisabile, nu trebuie supuse înghețării și dezghețării din nou. Alimentele lăsate la temperatura camerei se pot altera destul de repede, chiar și în sezonul rece. Mirosul este un factor olfactiv puternic, prin urmare dacă ți se pare că ai un aliment care miroase ciudat, evită să îl consumi!

Toxiinfecția alimentară poate fi o afecțiune gravă pentru femeile însărcinate și făt, dar și pentru bebelușii, copiii mici, adulții și vârstnicii cu un sistem imunitar deficitar sau care au boli cronice, un motiv în plus pentru asigurarea îngrijirilor de specialitate. (1)

Acest material este cu rol informativ și nu reprezintă o sursă suficientă pentru autodiagnosticare. Dacă te confrunți cu simptome ce pot fi asociate cu toxiinfecția alimentară, consultă medicul specialist pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat!

Surse de informare:

1. Food poisoninghttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230

2. What to Eat After Food Poisoning – https://www.healthline.com/health/food-nutrition/what-to-eat-after-food-poisoning

3. Remedies for Food Poisoning – https://www.webmd.com/digestive-disorders/remedies-for-food-poisoning



Lasă un răspuns

Site creat de