Varicele sunt vase de sânge umflate care apar chiar sub suprafața pielii, în partea inferioară a corpului. Mai multe opțiuni de tratament pot funcționa, dar varicele pot reveni. În acest articol explicăm care sunt cauzele și simptomele varicelor și care sunt opțiunile de tratament.
Ce sunt varicele
Varicele sunt vase de sânge umflate, răsucite, care se află chiar sub suprafața pielii. Aceste umflături albastre sau mov apar de obicei la nivelul picioarelor. Ele pot fi dureroase sau pot provoca mâncărimi. Venele de păianjen, care pot înconjura varicele, sunt linii mai mici, roșii sau purpurii, care apar aproape de suprafața pielii. Deși pot fi inestetice și incomode, varicele nu sunt periculoase pentru majoritatea oamenilor. În unele cazuri, varicele pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi cheagurile de sânge. Simptomele se pot ameliora prin injecții, terapie cu laser sau intervenție chirurgicală.
Care este diferența dintre varice și venele păianjen?
Varicele și venele de tip păianjen sunt tipuri de boli venoase, dar arată diferit. Venele de păianjen sunt mai mici și mai subțiri decât varicele. Ele arată ca niște pânze de păianjen roșii sau albastre sau ca ramurile unui copac și se dezvoltă aproape de suprafața pielii. Venele păianjen nu sunt de obicei dureroase. Ele pot apărea oriunde pe corp, cel mai adesea în spatele genunchiului, pe picioare sau pe față. Varicele apar de obicei pe picioare.
Cine este predispus să aibă varice?
Oricine poate dezvolta varice. Sunt anumiți factori care cresc șansele de a dezvolta varice, printre care:
- vârsta: din cauza procesului de îmbătrânire, venele își pierd elasticitatea și se rigidizează.
- sexul: hormonii feminini pot permite pereților venelor să se întindă. Gravidele, femeile care folosesc pilula contraceptivă sau care au ajuns la menopauză prezintă un risc mai mare de varice din cauza dezechilibrului hormonal.
- antecedentele familiale: această afecțiune poate fi moștenită.
- stilul de viață: statul în picioare sau așezat pentru perioade lungi de timp afectează circulația. Purtarea de îmbrăcăminte strâmtă poate scădea fluxul sanguin.
- sănătatea generală: anumite condiții de sănătate, cum ar fi constipația severă sau anumite tumori, cresc presiunea în vene.
- consumul de tutun: persoanele care fumează sunt mai predispuse să dezvolte varice.
- greutatea: excesul de greutate exercită presiune asupra vaselor de sânge.
Care sunt simptomele varicelor?
Cel mai ușor de recunoscut semn al varicelor este o venă noduroasă, albastră sau purpurie, chiar sub suprafața pielii. Simptomele includ:
- venele proeminente: apariția venelor întortocheate, umflate, adesea de culoare albastră sau mov. Ele apar chiar sub suprafața pielii la nivelul picioarelor. În apropiere pot apărea linii minuscule roșii sau albastre (vene de păianjen).
- picioare grele: mușchii picioarelor se pot simți obosiți sau grei, mai ales după o activitate fizică.
- mâncărime în zona varicelor.
- durere: pot apărea dureri sau inflamații, în special în spatele genunchilor. Pot apărea inclusiv crampe musculare.
- inflamații: picioarele se pot umfla.
- decolorări ale pielii, leziuni: dacă nu sunt tratate, varicele pot provoca decolorări ale pielii. Varicele severe pot provoca leziuni la nivelul pielii.
Care sunt cauzele varicelor?
Varicele apar atunci când pereții venelor se fragilizează. Pe măsură ce presiunea sângelui în venă crește, pereții slăbiți permit venei să se mărească. Pe măsură ce vena se întinde, supapele care fac sângele să se deplaseze într-o singură direcție nu mai funcționează așa cum ar trebui. Sângele se adună în venă, ceea ce face ca vena să se umfle și eventual să se răsucească.
Pereții și supapele venelor se pot fragiliza din mai multe motive:
- dezechilibrul hormonal;
- procesul de îmbătrânire;
- excesul de greutate;
- purtarea de haine strâmte;
- statul în picioare perioade lungi de timp.
Care este tratamentul pentru varice?
Ce poți face dacă ai varice? În primul rând, ai nevoie de un diagnostic stabilit corect. Deși nu există un leac pentru varice, există tratamente care pot reduce aspectul lor și pot ameliora disconfortul:
- menținerea picioarelor într-o poziție ridicată: pentru a crește fluxul sanguin și a scădea presiunea în vene, ar trebui să vă ridicați picioarele de mai multe ori pe parcursul zilei.
- purtarea de ciorapi elastici: ciorapii sau șosetele de susținere comprimă venele și reduc disconfortul. Compresia oprește venele să se întindă și ajută fluxul sanguin.
- scleroterapie: în timpul scleroterapiei, medicul injectează o soluție în venă. Soluția face ca pereții venelor să se lipească între ei. În cele din urmă, vena se transformă în țesut cicatricial și dispare.
- terapia cu laser: într-o procedură minim invazivă numită ablație termică endovenoasă, medicul folosește un cateter (un tub lung și subțire) și un laser pentru a închide o venă deteriorată.
- operația venoasă: în timpul acestei proceduri, numite și ligaturare și extirpare, chirurgul leagă vena afectată (ligaturare) pentru a opri acumularea de sânge. Chirurgul poate îndepărta vena, pentru a preveni reapariția varicelor.
Complicații/efecte secundare ale tratamentului
Jumătate dintre persoanele care au făcut intervenție chirurgicală pentru varice fac din nou varice în decurs de cinci ani, iar varicele pot apărea din nou și după ablația endovenoasă.
Efectele secundare potențiale ale acestor tratamente includ:
- cicatrizare;
- arsuri ale pielii;
- infecții;
- leziuni ale nervilor;
- tromboză venoasă profundă.
Scleroterapia poate provoca efecte secundare care includ:
- roșeață sau vânătăi timp de câteva zile în locul în care acul a intrat în piele;
- zone maronii (timp de câteva luni) pe piele;
- umflături timp de câteva luni;
Cum poți preveni apariția varicelor?
Este posibil să nu poți preveni apariția varicelor. Poți reduce șansele de a le dezvolta printr-un stil de viață activ și sănătos. Medicii recomandă următoarele măsuri:
- evită perioadele lungi de stat în picioare: pentru a ajuta circulația sângelui, fă pauze regulate pentru a te întinde și a te plimba, mai ales dacă ai un loc de muncă care te obligă să stai în picioare.
- ridică picioarele: ajută fluxul de sânge către inimă.
- menține o greutate sănătoasă: scăpă de kilogramele în exces pentru a reduce presiunea din interiorul vaselor de sânge.
- renunță la fumat: fumatul deteriorează vasele de sânge, scade fluxul sanguin și cauzează o gamă largă de probleme de sănătate.
- fii activ fizic: pentru a îmbunătăți circulația, evită să stai nemișcat perioade îndelungate.
- folosește ciorapi de compresie: ciorapii de susținere și ciorapii colanți comprimă venele și ajută la circulația sângelui, ceea ce poate împiedica agravarea varicelor.
- poartă haine pe măsura ta: pentru a încuraja circulația sângelui, asigură-te că talia nu este prea strânsă.
Care este perspectiva pentru persoanele cu varice?
De obicei, varicele nu sunt periculoase și nu cauzează probleme de sănătate pe termen lung. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune sunt preocupate de felul în care arată varicele. Aceste persoane pot avea un disconfort, dar nu dezvoltă complicații.
Sursa foto: Shutterstock