Din Zona, Important

Cinci asociații din Cluj atrag atenția că în Apahida sunt aproape inexistente spațiile verzi, parcurile și terenurile de joacă

Cinci asociații din Cluj atrag atenția că în Apahida sunt aproape inexistente spațiile verzi

Comuna Apahida, aflată în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca, riscă să devină un nou Florești printr-o dezvoltare urbanistică fără spații publice de tip parcuri, scuaruri și fără alte spații verzi urbane respectiv terenuri de joacă terenuri de sport și alte asemenea destinații.

E semnalul de alarmă pe care îl trag cinci asociații din Cluj, care au depus astăzi la Primăria Apahida, Consiliul Județean și Agenția de Protecția Mediului o poziție în acest sens. Prin acest document, organizațiile semnalează că Planul Urbanistic General al comunei, plan aflat în dezbatere publică, are foarte puține spații verzi propuse de-a lungul Someșului.

Documentul e semnat de Asociația Societatea Organizată Sustenabil – S.O.S, Asociația Pro Apahida, Clubul de Cicloturism Napoca – CCN, Asociația miniMASS și Asociația Clujul Sustenabil.

Acestea cer o dezvoltare sustenabilă a comunei Apahida prin crearea unui coridor verde albastru la Someș mai amplu decât cel din propunerea actuală de Plan Urbanistic General (PUG).

Din partea de est a municipiului Cluj-Napoca, pe tot parcursul Someșului pe teritoriul comunei Apahida, până în Jucu, pe o distanță de aproximativ 16 kilometri, nu există rezervat teren care să rămână sau să devină spațiu cu acces public nelimitat sau cel puțin funcțiune publică, adiacent cursului râului. Asta deși atât în Apahida, cât și în actuala zonă industrială a Clujului se preconizează dezvoltări imobiliare care să aducă în apropierea Someșului câteva zeci de mii de rezidenți”, se arată în documentul trimis spre administrația locală.

Culoar albastru la râu sau o alee printre hale și locuințe?

În poziția înaintată autorităților locale, semnatarii sunt nemulțumiți că Planul Urbanistic General, aflat în dezbatere publică, prevede în Apahida doar realizarea unui coridor extrem de îngust la râu, care nu va avea puncte de interes sau obiective publice, așadar va fi mult mai puțin atractiv pentru locuitori.

Cele cinci asociații mai atrag atenția că în aceste condiții, potențialul râului Someș va fi foarte puțin valorificat și chiar compromis, deoarece presupusul culoar albastru ar fi de fapt numai o alee pietonală și o pistă de biciclete între apa râului și un șir cvasicontinuu de hale industriale, locuințe individuale sau colective.

„Remarcăm că un coridor pietonal și velo la râu este prevăzut în actuala redactare a documentației de actualizare PUG strict pe limita de protecție a cursului de apă, impusă prin Legea Apelor nr. 107/1996, zonă unde oricum nu se poate construi din punct de vedere legal. Adică prioritatea pentru conceptul de culoar verde-albastru, acceptată declarativ, pare în realitate extrem de redusă”, mai notează reprezentanții celor cinci asociații.

Campania „Someș, culoar verde albastru” presupune realizarea unui coridor ecologic la râu, dar conectat la spații verzi ample, ceea ce nu există în propunerea de PUG Apahida.  

 Se cer consultări reale și aderarea Primăriei la un Consiliu al Apei

„Există un mare potențial oferit de cursul natural al râului și arealul limitrof, încă neacoperit de construcții industriale. Pentru aceste construcții se pot oferi amplasamente mai bune decât în preajma unui curs de apă. O astfel de dezvoltare, cum este cea actuală, ce își propune să permită construire compactă a întregii zone până la malul Someșului, este evident una care urmărește doar profitul pe termen scurt și nicidecum o dezvoltare durabilă și interesul pe termen lung a locuitorilor.

Pentru viitorii locuitori care vor fi într-o rază de 1000 de metri față de Someș, trebuie luat în calcul faptul că ei își vor dori o calitate a locuirii la nivelul unei țări dezvoltate. Varianta actuală propusă de PUG  întoarce localitatea și mai mult cu spatele la râu, în loc să întoarcă Apahida cu fața la râu, lucru care ar duce la creșterea calității vieții”, se arată în poziția depusă la Primăria și Consiliul Local Apahida.

Cele cinci asociații propun un calendar de consultări reale pe tema PUG și aderarea Primăriei Apahida la un Consiliu al Apei prin intermediul căruia se pot conecta Clujul metropolitan la râu și spațiile verzi din jurul său prin piste, alei, mobilier urban, parcuri și arii naturale urbane.

„De o asemenea măsură de lărgire a culoarului verde la Someș în urma despăgubirii proprietarilor privați, vor putea profita pe viitor toți locuitorii zonei metropolitane de acest extraordinar potențial recreativ, ecologic, peisagistic, de mobilitate sustenabilă. Acest lucru poate fi avantajos și pe alte linii, pe care le prezintă Someșul Mic și care poate fi încă păstrat și valorificat superior cu eforturi administrative și financiare minimale pe teritoriul comunei Apahida – un potențial pe care puține unități administrativ-teritoriale îl mai au dar multe și l-ar dori”, notează cei cinci semnatari.

Planul Urbanistic General al comunei Apahida este în dezbatere publică până marți 14  decembrie 2021. 



Lasă un răspuns

Site creat de