Important, Studentie

INTERVIU cu Oțoiu Bogdan – student la UMF Cluj – despre voluntariatul în cadrul Societăţii Naţionale „Crucea Roșie” (FOTO)

Oțoiu Bogdan

Societatea Națională de Cruce Rosie din România este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autoritații publice și abilitată prin lege să asigure asistența umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să faci parte din familia Crucea Roșie? Dacă nu ești totalmente convins, îi dăm o șansă lui Oțoiu Adrian-Bogdan student la Cluj și voluntar activ în cadrul SNCCR de peste patru ani, să te convingă. Acesta are 21 de ani și este voluntar activ al Societății Naționale de Cruce Roșie Română, Filiala Alba Iulia.

Mai multe detalii vă invităm să aflaţi dintr-un interviu acordat pentru cluju.ro:

  • De ce ai ales să devii voluntar la SNCRR?

Răspunsul pe care îl așteaptă majoritatea persoanelor care îmi adresează această întrebare ar fi faptul că doream să urmez Facultatea de Medicină. Acesta este doar jumătate din răspuns. În momentul în care m-am înscris ca voluntar îmi doream mai ales să îmi umplu timpul liber învățând și făcând ceva util. Iar de atunci au trecut 4 ani şi jumătate.

  • Cum poţi să descrii activitatea ta ca voluntar la Crucea Rosie?

Voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt din punct de vedere intelectual. Am învățat foarte multe lucruri în cadrul acestei filiale, de la măsurarea tensiunii arteriale până la organizarea unei tabere de sinistrați în caz de calamitate naturală. M-a facut să văd și din alte unghiuri anumite probleme și m-a ajutat sa le găsesc o rezolvare, zic eu, mult mai rapidă și mai eficientă. De când sunt la Facultatea de Medicină, timpul îmi este destul de ocupat. Însă încerc să fac voluntariat în weekend-uri.

  • În ce fel de activităţi te-ai implicat până acum?

M-am implicat în aproape toate activitățile în care am putut. De la informare prin pliante și strângere de alimente greu perisabile în cadrul programului național “Banca de alimente”, până la activități ce implică primul ajutor. Însă cel mai mult mi-a plăcut să activez în departamentul de prim ajutor și cel al prevenirii și intervenției la dezastre. Am și coordonat acest departament o bună perioadă.

 Ceva ce m-a marcat… sincer, cel mai mult am rămas marcat de deschiderea oamenilor din cadrul filialei Alba, în care am activat. E foarte important să ai pe cineva care te îndrumă când ești la început, care e dispus să te învețe cum se fac anumite lucruri și mai ales să te susțină cu privire la ceea ce vrei să faci. Persoanele respective mi-au devenit prieteni, și aș putea spune că cei mai buni prieteni mi i-am făcut în cadrul Crucii Roșii.

  • Cât de încărcat este programul în cadrul unei filiale Crucea Rosie?

Aici aș putea să citez un cadru didactic al catedrei de Anatomie al Facultății de Medicină din Cluj: «Îți place ce faci? Atunci continuă! ». Mie mi-a plăcut foarte mult să fac voluntariat. La un moment dat, în vacanța de vară, ajungeam să fac voluntariat și 6-7 ore pe zi, asta deși contractul de voluntariat implică 4 ore pe săptămână.

Abia apucam să fie vreo activitate în care să mă implic. Și dacă nu erau activități, ne adunam la sediul filialei mai mulți voluntari și ne gândeam la diverse acțiuni pe care le-am putea organiza. Ne gândeam cum să facem să iasă totul cât se poate de bine. Și așa am ajuns să organizăm activități din ce în ce mai bune. Am devenit mici “specialiști”  în prim ajutor, ajungând chiar să prezentăm module de prim ajutor elevilor în licee și școli, ca mai apoi să organizam demonstrații de prim ajutor în Cetatea Istorică a orașului, în fața a câtorva zeci de oameni.”

  • Ne-ai făcut curioşi. Ne poţi spune cum decurge o zi din viaţa unui voluntar?

Depinde de misiune, aș zice. Deoarece Filiala de Cruce Roșie din Alba a inaugurat primul serviciu privat de ambulanță din județ, am activat și în cadrul acestuia. Mergeam împreuna cu asistenți medicali și medici la competiții sportive, unde în caz de nevoie, acordam primul ajutor alături de aceștia. De asemenea, tot în cadrul serviciului de ambulanță, mergeam la diverse transporturi.

Prin intermediul acestor activități, am realizat că trebuie să fii foarte bine pregătit în absolut orice ai face. Nu poți să mergi la o persoană care s-a accidentat în cursul unui meci de fotbal și are glezna tumefiată de abia îl mai cuprinde șoseta și să-i spui: «Nu ai nimic, stai liniștit. Poti juca în continuare» la fel cum la un examen, nu poți merge cu materia neînvațată. Ce vreau să spun e că trebuie să fii pregătit cât se poate de bine în tot ceea ce faci, pentru a avea o rată de succes cât mai mare.

Pe de altă parte, în cadrul unei activități de distribuire de pachete alimentare, încadrate în departamentul social, situația stă cu totul altfel. Exista într-adevăr persoane care nu iși permit efectiv să își procure alimente din care să își prepare hrana. Îți vine greu să înțelegi cum o familie cu  4 copii, reușește să trăiască într-o încapere de 9 metri pătrați, fără încălzire pe timpul iernii. Asta înseamna cât o cameră de cămin studentesc. Acolo dorm, acolo mănâncă, acolo își petrec toată ziua.

Nu își permit să le cumpere copiilor câteva caiete pentru scoala, iar despre ghiozdan nici nu are rost să ne gândim. Să mergi la astfel de familii cu un pachet cu alimente, haine și jucării, respectiv articole de igienă personală, înseamnă foarte mult. Îi vezi cum li se luminează fața efectiv. Nu cred că există o bucurie mai mare pe care o poți face cuiva care se află în situația respectivă.

De aceea, în primul meu an de voluntariat în cadrul acestei Societăți, am elaborat un proiect împreună cu alți patru colegi voluntari, care avea drept scop, identificarea și susținerea cu ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte și articole igienico-sanitare a unor elevi cu rezultate deosebite la învățătură, din judetul Alba. Proiectul l-am intitulat « Și cei defavorizați au dreptul la educație» și actualmente este dus mai departe de către un nou grup de voluntari, mai tineri și cu aspirații înalte.

La activități de genul celei menționate anterior, merg oricând este necesar. În ultimii ani, în data de 24 decembrie, a devenit o obișnuință, pentru mine și alți colegi voluntari, să începem dimineața să mergem cu pachete alimentare. Aproape întotdeauna ne întoarcem din misiune seara târziu. Ne deplasăm  prin tot județul să distribuim pachete. Ajungem la oameni bolnavi, defavorizati financiar, chiar și la cămine de îngrijire pentru vârstnici și la orfelinate. Sună obositor, și din experiență proprie pot spune că este cu siguranță obositor, dar oboseala e compensată de zâmbetele celor pe care îi ajuți și de sentimentul de împlinire pe care îl ai după aceste acțiuni, știind că le-ai adus o bucurie de sărbători acestor oameni . Din acțiunile de genul acesta, am învățat că este bine să prețuiești ceea ce ai, să nu faci risipă de nimic. Dacă nu ai nevoie de ceva, mai bine dă-l unui om sărac, căruia sigur i-ar fi de folos. Se va bucura și îti va multumi din suflet.

  • Ce satisfacţii ţi-a adus voluntariatul?

Te învață să fii independent, deschis, sociabil și în același timp să îi ajuți pe alții și pe tine. Îți îmbunătățești vocabularul, mintea și perspectivele de abordare a diferitelor subiecte și probleme. Îți faci prieteni noi, ajungi să cunoști o mulțime de oameni care activeaza în diferite domenii și de la care, cu siguranță ai ceva de învățat.

  • Ce le recomanzi celor care îşi doresc să facă parte din această asociaţie?

Ca să citez un alt cadru didactic al catedrei de Anatomie de la Facultatea de Medicina din Cluj, aș zice: «din orice carte citită și din orice conversație purtată ai câtuși de puțin de învățat. Fără-ndoială! »  Prin urmare, aș recomanda tuturor celor ce au puțin timp liber pe care vor să-l fructifice, să și-l îndrepte spre domeniul voluntariatului în cadrul oricărei Filiale de Cruce Roșie din România, doarece este o Societate cu un istoric frumos și bogat, o Societate care își continuă tradițiile de a fi alături de cei aflați în nevoi și suferință.”

Dacă vrei să faci ceva deosebit cu viața ta, nu uita că există o “multinațională” Crucea Roșie, cotată la nivel internațional care te va primi cu brațele deschise.

Înscrierile la Cluj se fac în data de 27 octombrie 2017- ora 17:30, la sediul filialei.

Pentru a deveni voluntar trebuie să cunoşti istoria Crucii Roşii şi a programelor desfăşurate în cadrul asociaţiei. Înainte de semnarea contractului trebuie să treci un test, după care urmează un număr de 20 de ore de practică. Abia apoi se va semna contractul de voluntariat.

Pentru mai multe detalii accesează site-ul Crucii Roşii România.


Interviu realizat de Diana Mihalescu

Prima bază de pregătire de prim-ajutor din România a fost inaugurată la Cluj (VIDEO)

Posibilități de voluntariat în Cluj-NapocaLasă un răspuns

Site creat de