Mai mereu cu zâmbetul pe buze, artista Vlăduța Maria Lupău este dovada incontestabilă că folclorul românesc este respectat, promovat şi dus mai departe de generaţia tânără a României.
La doar 25 de ani, Vlăduța Lupău a ajuns să fie cunoscută atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. Interpreta se împarte cu greu intre zecile de concerte şi spectacole, însă o face cu mare drag. Iar drumul spre succes nu a fost unul nici scurt şi nici uşor. Vlăduța Lupău a intrat în industria muzicală încă de la vârsta de la 4 ani, iar anii de muncă o recompensează acum pentru toate sacrificiile.
De-a lungul carierei sale, tânăra a câştigat numeroase premii dintre care amintim: Premiul I – Festivalul Național „Rapsodia Românească”; Premiul I – Festivalul Național „Maria Lătărețu”; Premiul III – „Strugurele de Aur”; Marele Premiu „Festivalul Național de Cătănie”; Marele Premiu „Maria Tănase” sau Premiul de Popularitate „Mamaia Folclor”.
Iar pe lângă impresionanta carieră în muzica populară, Vlăduța este şi o mare iubitoare de animale. Motiv pentru care a urmat cursurile de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. După ce a obţinut certificatul de medic veterinar, artista a zis că vrea şi mai mult, iar acum urmează studiile doctorale din cadrul aceleiaşi facultăţi.
Mai multe însă veţi putea afla în interviul acordat pentru cluju.ro:
Cine este Vlăduța Maria Lupău?
- Vă spun de la început că vă mulțumesc tuturor celor care veți citi aceste rânduri. O descriere a mea, de obicei, nu îmi place să o fac eu; îi las pe oameni… pe cei care mă îndrăgesc să spună despre mine, iar dacă nu o face nimeni, las muzica să vorbească despre mine.
- Totuși, sunt un om simplu care de mică, mai exact de la vârsta de 4 ani am pășit pe acest drum – drumul cântecului. Ioi, şi am uitat să vă zic că m-am născut într-o zi tare faină, adică pe 8 Martie; e faină tare ziua asta!
Când și în ce împrejurări ai început să cânți muzica populară?
- Împrejurările care m-au făcut să aleg acest fain drum au fost date de soartă. De ce zic asta?! Pentru că părinții mei lucrau de zori şi de asta m-au dat la Clubul Copiilor din orașul meu natal, Şimleu Silvaniei; ca să petrec timpul cu copii făcând diferite activități.
- Acolo, spre marele meu noroc , am „bătut” la o uşă unde scria „Folclor”. Păşind acel prag, am întâlnit omul care stă la baza a tot ceea ce înseamnă azi „Vlăduța Lupău”. Am întâlnit-o pe doamna profesor Cornelia Neaga, căreia îi mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce azi însemn ca artist.
De la cine ai moştenit talentul?
- Nu pot să zic neapărat ca acest talent este moștenit din familie, deoarece nimeni din familie nu cânta. M-am găsit numai eu (râde). Într-adevăr, bunicii mei, din ambele părți sunt şi erau iubitori de folclor. Oarecum, pe vremea aia, era firesc să fii iubitor de folclor, deoarece făcea parte din viața de zi cu zi a țăranului român.
Tu îţi scrii şi versurile?
- O mare parte ale versurile melodiilor mele au fost scrise de către doamna profesor Cornelia Neaga, iar la ultimele melodii, am încercat să pun o amprentă în ceea ce transmit prin cântec. Așadar le-am scris eu.
Ai încercat să cânți și alte genuri de muzică în afară de cea populară?
- Am avut încercări, dar sincer vă zic că nu prea mă reprezintă alt gen. Așa cred eu. Îmi este şi groază când aud că cineva îmi zice să cânt altceva: eu simt şi trăiesc popular! Aveți aici o mică tentativă:
Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trăit ca interpretă de muzică populară?
Cel mai frumos moment trăit?! Doamne, dar câte momente frumoase am trăit. Oare au timp oamenii să citească aproape o săptămână dacă mă apuc de scris momentele faine? (râde). Hai să vă zic câteva… Unul din cele mai importante este cel care descrie prima mea apariție pe o scenă. Prima întâlnire cu publicul!
- Dragi prieteni, pe la 4 ani am avut primul spectacol unde trebuia să cânt o melodie împreună cu fratele meu. No’ şi am urcat noi pe scenă, oameni ne-o aplaudat! Că eram mici şi cred că şi tare simpatici şi eu deja mi-am luat-o în cap cred. De ce? Pentru că atunci când trebuia să încep prima strofă eu am început cu un plâns de toată frumusețea după care am ieșit în glorie de pe scenă! Adică am rupt-o la fugă. Cam asta e un moment fain (râde).
- Un alt moment fain a fost cel în care am câștigat Marele Premiu la Festivalul Național „Maria Tănase” – considerat pe vremea aceea, dar chiar şi astăzi, cel mai mare concurs din țară. Era ca un vis împlinit. Momentele de atunci sunt vii şi astăzi!
Se spune că tinerii se îndepărtează de folclor şi tradiţii. Este adevărat?
- Da, într-adevăr se spune că tinerii se îndepărtează de folclor. Sincer nu aprob această afirmație, deoarece am contact cu mulți oameni la multe evenimente. Ar fi surprinși unii, poate şi cei care afirmă lucrul ăsta, să vadă tinerii în unele zone, chiar şi orașe mari, cum dansează la nunţi şi cum cunosc melodiile. Ar fi surprinși să vadă câți tineri sunt doritori să pornească pe acest drum. Eu mă bucur şi spun sigur că folclorul nu este pe cale să se piardă! Suntem români, iar folclorul ne definește ca popor.
Legat de asta, există trupe şi artişti care introduc muzica populară în genuri noi muzicale (ex: Subcarpaţi feat Mădălina Pavăl). Ce părere ai de aceasta metodă a cânta/promova muzica populară? Ai fi dispusă să încerci un astfel de gen muzical?
- Sunt de acord cu trupele amintite de voi, Mădălina Pavăl chiar îmi este o prietenă bună. Nu consider că strică într-un fel muzica populară, dacă o cântă puțin altfel. Este o reinterpretare şi astfel se face cunoscută muzica populară şi altui gen de public. Am avut propuneri să fac şi eu niște intervenții de genul acelor piese. Incă nu am făcut, dar este posibil pe viitor.
Piesa „Rămâi bade ne-nsurat” a strâns aproape o jumătate de milion de vizualizări pe YouTube. Este o cifră impresionantă. Ce ne poţi zice despre acest cântec?
- Așa este. Această melodie este una dintre cele mai de succes melodii ale mele; şi mă bucur mult! Este o piesă făcută cu gândul la ceea ce se întâmplă azi şi poate de asta a intrat la sufletul oamenilor, deoarece lumea se regăsește în text sau poate datorită faptului că este un text mai satiric şi face omu` să zâmbească! Textul este făcut de mine, iar videoclipul este filmat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj Napoca. În videoclip apar membri ai Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.
Ce proiecte ai în plan pentru viitor?
- Proiectele de viitor sunt multe (zâmbeşte). Îmi doresc să fac atâtea, încât aş vrea să fie zi fără noapte. Unul din proiectele mele care vreau să aibă loc an de an şi care să mă reprezinte ca om în ceea ce privește cultura este proiectul de iarnă „Vin acasă de Crăciun„. A avut loc prima oară anul trecut pe 9 decembrie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, odată cu lansarea primului meu album de colinde intitulat sub același nume. Îmi doresc ca acest concert să îl fac în fiecare an la Cluj, dar şi în alte orașe. Şi ca să dezvălui o surpriză, vă pot spune că respectivul concert va avea loc la Cluj-Napoca pe 13 decembrie. A fost deja stabilit.
- Muncesc destul de mult şi aş munci şi mai mult, însă mereu depindem de alți şi alți oameni în a face ceva. Eu cred că rezultatul oricărei munci se vede, mai ales dacă într-adevăr faci ceea ce îți place. Alerg mult, cred că foarte mult timp îl petrec în mașină, dar mă bucur când la final întâlnesc oameni faini, oameni care vin pentru noi artiștii la evenimente. Şi le mulțumim!
Exista o reţetă a succesului?
- Nu aş putea spune că am o rețetă anume a succesului. Cred că așa a vrut Dumnezeu; sunt sigură defapt! El este cel care ne randusieste viața. Pot spune doar că am fost mereu sinceră când am urcat pe o scenă; când am ajuns în faţa oamenilor. Şi mă gândesc ca atunci când ești sincer îți poți transmite foarte natural trăirile şi așa ajungi direct în inima celor care te urmăresc. Asta cred eu că este succesul: să ajungi la inima publicului, să îl faci să te iubească. Oameni sunt cei care te ridică ca şi artist.
- Ah, lumea mai spune şi că sunt frumoasă şi că şi asta mă ajută la succes. Ce să zic… lumea vorbeşte! (râde)
Anul trecut ai absolvit USAMV Cluj-Napoca – Medicina Veterinară. De ce ai ales această facultate?
- Am ales această facultate, deoarece este tradiție de familie. Mama este medic veterinar, iar tata inginer zootehnist. Dar, bineînţeles, şi pentru dragostea faţă de animale. Îmi place tare mult, motiv pentru care urmez studiile doctorale din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
- A fost greu în ultimii ani de facultate. Efectiv eram pe drum şi la școală. Într-adevăr, aş minți să spun că nu am mai lipsit uneori de la facultate, dar întotdeauna am recuperat în avans sau după, toate laboratoarele pierdute. A fost greu din cauza oboselii, dar a fost fain! Iar azi, mă mândresc cu faptul că sunt medic veterinar.
Se spune că animalelor le place muzica. Ce părere ai despre asta?
- Da, animalelor le place muzica! Sunt atâtea videoclipuri cu animale pe internet unde se vede clar că şi ele sunt muzicale. Sper totuși că le place şi muzica populară! (râde)
Un mesaj de final…
- Vă mulțumesc oameni buni! Vă mulțumesc celor care aţi avut răbdare să citiţi aceste rânduri şi vă mulțumesc din suflet celor care mă îndrăgiți. Celor care nu mă cunoaşteţi vă spun că sunt o fată cu codiţe şi cu zâmbetul pe buze! Doamne ajută şi numa’ bine!
Pe Vlăduța Lupău o găsiţi pe pagina sa oficială de Facebook (click aici) sau pe canalul oficial de YouTube (click aici).
Cu un asemenea copil parintii nu pot decat sa fie mandrii si sa multumeasca lui D-zeu! Pe plan profesional Vladuta este deja realizata,este deci cineva,dar in viata sa pasul cel mare de abia urmeaza!Ii urez sa-l treca cu „merele premiu” si pe acesta si sa-si intemeieze o familie care sa dainue pana la adanci batranete!Succes in tot ce faci si sa ai parte de tot binele din lume!
Felicitari, draga mea! Te urmaresc de mult si-mi place nespus evolutia ta. Iubesc muzica populara si in special cea din Ardeal, mai aproape de suflet fiind Clujul si Salajul. Sunt mandra cu o ardeleanca „faina” ca tine. Succes in tot ceea ce faci!
Vlăduța, faci parte din această generație excepțională de tineri care au valorificat folclorul adevărat, iar tu ai ceva aparte în glas. Sunteți tineri, iar tinerețea este frumoasă prin ea însăși, dar, în costumele populare sunteți de o frumusete că nu am cuvinte de comentat. Atenție însă la cei care promovează folclorul comercial; sunt cam mulți ”făcători de folclor”(unul este chiar general)?! Îți urez numai bine, și felicită pentru sinceritatea interviului!
Pasiunea pentru animale este mare, de aceea sa lucrezi intr-o clinica veterinara este o adevarata placere.
esti o fata minunata si ai mult talent .
VLADUTA sa te tina Dumnezeu in putere cu sanatate …si sa ridici nota cantului la cel mai inalt nivel…..noi simleuanii te sustinem si te iubim