Important, Timp liber

Locuri din zona Clujului unde te poţi ascunde de caniculă (FOTO)

locuri din cluj unde te poti ascunde de canicula

Vara – acel moment bine meritat al anului când toată lumea este în căutarea unei vacanțe, pentru că orașele în care locuim fierb.

Literalmente. Așa că, trecem de la visurile frumoase pe care le-am avut până la venirea verii, la organizarea unei vacanțe într-o destinație frumoasă, unde vom uita toate problemele, vom avea ocazia să ne relaxăm și ne vom încărca bateriile, descoperind oameni frumoși, locuri noi, culturi noi, sau de ce nu, poate alegem un loc drag sufletului nostru, pe care l-am mai vizitat, însă cu fiecare vizită mai descoperim ceva frumos, mai descoperim și mai simțim încă o dată magia locului.

Fie că mergeți la munte, la mare, într-o altă țară, lăsați grijile acasă și preocupați-vă doar de buna dispoziție și de momentele unice care vă așteaptă pentru a vă crea noi amintiri. Dar dacă din păcate vacanța mult dorită și așteptată, nu se ivește, există câteva soluții pentru a scăpa de caniculă și a petrece câteva momente de neuitat chiar în Cluj, dar și în apropierea acestuia:

  1. Lacul Tarnița

Este un lac de acumulare care se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafață de cca. 215 ha și o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșul Cald (unul din afluenții Someșului Mic)

Dacă-ți dorești să admiri peisajul absolut fascinant pe care natura ni-l oferă, și unde vara ne încântă cu multe nuanțe de verde, atunci vă recomand cu drag o vizită până la Tarnița. Este un loc superb, unde poți face poze, poți intra în apă pentru a te răcori, scăpând de caniculă.

Poți de asemenea să faci o plimbare prin împrejurimi, sau să te bucuri un picnic alături de persoanele dragi.

Lacul Tarniţa începe din localitatea Somesu Rece, aflată la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca.

  1. Lacul Beliș-Fântânele

Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj. A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald.

Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele. Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului(est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).

În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.

Este un loc liniștit din inima naturii, unde te poți izola de agitația și ritmul amețitor al vieții cotidiene, unde stresul nu te urmărește. Cine vine la Beliș, are ocazia să se bucure de aer curat, de un peisaj care te lasă fără cuvinte.
Sufletul tău va aprecia libertatea și bucuria de a fi relaxat, de a știi că problemele au rămas în urmă. Cel puțin pentru moment.

Turiștii dornici pot să meargă cu barca pe lac, pot să se cazeze în căbănuțele din sat, sau pot să facă fotografii minunate, pentru a fi siguri că îşi vor crea amintiri demne de a fi ținute minte toată viața. Localnicii prietenoși vă pot spune povestea satului, cum a fost mutat de pe locul unde se află astăzi lacul. Unele case și biserica vechiului sat se află încă sub ape, iar în verile foarte secetoase, când nivelul apelor scade mai mult, pot fi observate turlele bisericii. Dacă vii în Cluj, nu ocoli sub nicio formă Beliș-Fântânele.

Lacul Beliş se afla la o distanţă de 55 de kilometri de Cluj-Napoca.

  1. Cetatea Fetei, Florești, Cluj: 

Cetatea Fetei (Cetatea Florești) a fost o cetate construită în apropiere de localitatea Florești, lângă municipiul Cluj-Napoca. Aceasta a fost construită înaintea anului 1241, drept punct de pază și observație în fața invaziilor tătarilor.

Cetatea a fost dărâmată în 1437, în perioada răscoalei țărănești de la Bobâlna. În clipa de față mai există doar o serie de ruine și o gaură de puț din care pornește un tunel subteran, blocat la câțiva metri de o poartă din fier. Numele cetății provine dintr-o legendă locală: se spune că în timpul invaziilor tătare o fată din sat a fost prinsă de tătari și în ciuda torturilor nu a dezvăluit locul în care se ascunseseră oamenii din sat. În amintirea ei, cetatea ar fi fost denumită Cetatea Fetei.

Dacă sunteți în căutarea unui loc de picnic, de promenadă, sau ceva diferit, însă tot în afara Clujului, atunci Cetatea Fetei este locul potrivit. Este un loc frumos, agitația oraşului fiind lăsată în urmă, iar momentele pe care le puteți petrece acolo pot fi cu adevărat speciale. Este o oază de liniște în inima Floreștiului. Puteți să vă faceți fotografii frumoase și să rămâneți cu amintiri deosebite.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Robert Keresztesy (@robert.keresztesy) pe

photo credit: taracalatei.ro
  1. Cetățuia:

Este o fortificație construită în perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pamânt. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord.

Dacă din varii motive nu puteți să nu părăsiți Clujul, există alternativa perfectă pentru dumneavoastră în zilele toride ale verii – Cetățuia. Puteți să urcați pe dealul Cetățuii, unde vă puteți bucura de o limonadă rece, alături de o îngheţată şi de o panoramă superbă către Cluj la frumoasa terasă aflată chiar pe deal. Cetățuia este o idee foarte bună pentru poze și pentru o plimbare relaxantă. Adesea poate reprezenta o provocare să urci toate scările până la ultimul nivel, dar la final, „premiul” merită din plin – o panoramă superbă, pe care o oferă asupra Clujului.

Voi ce recomandări aveţi? Ne puteţi răspunde pe adresa de email contact@cluju.ro şi vom completa articolul cu sugestiile dumneavoastră.

foto: credit: Ella Costache

Cetatea Liteni, atestată din anul 1324, este unul din obiectivele turistice din zona Clujului care merită vizitat (FOTO)

Un castel pe care nu îl poți rata. Vizită la Castelul Banffy din Bonțida – o istorie de 7 secole

Idee de weekend. Vizitează Castelul Gilău – unul din cele mai mari castele ale Transilvaniei (FOTO)

Atracţiile din Munţii Apuseni: Cetatea Bologa – la doar câţiva zeci de kilometri de Cluj-Napoca (FOTO)



Lasă un răspuns

Site creat de