Social & Cultura

Ouă de Paşte vopsite cu ajutorul ingredientelor naturale

Ouă de Paşte vopsite cu ajutorul ingredientelor naturale

În această perioadă, gospodinele se întrec în mâncăruri şi reţete de Paşte care mai de care mai sofisticate şi mai ingenioase.

Pentru acest lucru, noi am decis să le dăm câteva sugestii prin care să aibă cele mai frumoase şi mai colorate ouă pe masa de Paşte, din ingrediente naturale.

Ouă de Paşte vopsite în culoarea portocalie:

Cea mai veche şi cea mai cunoscută metodă prin care putem avea ouă de o nuanţă portocalie deschis se obţine prin fierberea cojilor de ceapă galbenă. Pe cât sunt de fragile aceste coji, pe atât sunt de eficiente în acest proces. Ouăle se pot fierbe fie împreună cu cojile (minim 15 minute), fie separat.

Pentru acestă metodă de vopsit avem nevoie de 7/8 cepe galbene pe care le vom fierbe în 4 căni mari de apă, până când aceasta capătă o nuanţă de portocaliu.

Roz deschis:

O altă metodă destul de cunoscută în rândul bucătăreselor prin care putem avea ouă de culoarea roz deschis, se obţine din sucul sfeclei roşii. Ouăle pot fi fierte în interiorul sucului de sfeclă roşie sau pot fi lăsate peste noapte.

Atenţie însă! Înainte de a scufunda ouăle în sucul de sfeclă aveţi grijă ca acestea să fie bine fierte, în caz contrar o să aveţi ouă de culoare roz şi pe interior.

Albastră:

Ouăle de culoarea albastră se obţine foarte uşor, prin fierberea unei verze roşii. Varza roşie se va tăia nu foarte mărunt, după care se va pune la fiert într-o oală cu apa care să trecă puţin peste varza tăiată, deoarece în timpul fierberii varza va scădea în conţinut şi va rămâne exact cantitea necesară pentru a vopsi 10/15 ouă. În cazul în care doriţi să vopsiţi mai multe ouă, dublaţi cantitatea de varză şi de apă pe care o puneţi la fiert.

Dupa fierbere veţi obţine o culoarea purpurie în care veţi adăuga ouăle pe care le veţi lăsa câteva ore. Dacă vreţi să obţineţi ouă de culoarea albastru închis, puteţi lăsa ouăle peste noapte în lichidul obţinut din varză.

Obiceiuri și tradiții de Paște

Verde:

Spanacul proaspăt sau iarba proaspăt cosită au proprietatea de a colora ouăle în verde. Pentru a obţine această culoare, avem nevoiede spanac sau de iarbă pe care le fierbem timp de jumatate de oră, până când apa de deasupra are o tentă de gri sau verde închis.

Galben:

Pentru a obţine ouă de culoare galbenă, puteţi folosi şofran sau turmenic, însă această metodă necesită mai mult timp. Nu este nevoie ca această compoziţie să fie fiartă, putem pune apă de la robinet cu câteva linguriţe din condimentele de mai sus într-un borcan şi lăsate peste noapte, urmând ca în ziua de după să scufundăm ouăle în substanţă şi să le lăsăm în jur de 5-7 minute.

Tot galben se obţine şi din ceaiul de muştel, frunze de morcov, seminţe de ţelină sau coji de lămâie ori portocală.

Maro:

Culoarea maro se obţine din cafea sau din ceai negru. Cu cât ceaiul sau cafeaua sunt mai tari, cu atât ouăle de Paşte vor avea o culoare mai intensă. Ouăle se adaugă în cafea sau în ceai şi sunt lăsate peste noapte.

Atenţie! Ceaiurile cu arome diverse pot da culori diferite.

Roşu cărămiziu:

Cu doar trei linguri mari de paprika, fierte minim 15 minute (sau până când coaja oului a prins culoare) puteţi obţine ouă de un frumos roşu-cărămiziu.

Violet închis:

Diluat sau folosit în forma lui proprie, vinul roşu are o putere extraordinară prin care putem obţine o coloare foarte intensă de violet-închis.

 Mov:

Această nuanţa se poate opţine prin zdorbirea afinelor pe coaja oului gata fiert sau prin fierberea câtorva flori de lavandă într-o oală împreună cu 4-5 căni de apă, minim 15 minute sau până când coaja oului a prins culoare.

IMPORTANT: 

  • în toate aceste situaţii, ouăle se pot fierbe separat sau împreună
  • gospodinele sugerează ca la începutul fierberii tuturor ingredientelor să se adauge două linguri de oţet pentru ca ouăle să rămână fragede, iar culoarea să fie mai intensă

sursa foto: www.goodhousekeeping.com

Despre Paşte şi tradiţiile de Paşte în România şi Europa



Lasă un răspuns

Site creat de