Social & Cultura

Secretele unei cafele aromate

Secretele unei cafele aromate

            Trăim vremuri în care avem nevoie zilnic de un boost de energie, iar majoritatea oamenilor, pentru a obține acest lucru, apelează la băuturile energinzante, cea mai consumată fiind cafeaua.

            Însă nu puțini sunt cei care consumă cafea nu doar pentru doza de energie generată, ci în special pentru gustul deosebit al acesteia.

            Multă lume consideră că o cafea bună este cea făcută la espressor, dar adevărații gurmanzi ai cafelei știu că o cafea bună poate ieși și dintr-un filtru sau din clasicul ibric.

            Aroma unei cafele este dată, în primul rând, de materia primă, adică boabele de cafea. Mai apoi luăm în considerare modul de preparare și în final aparatul folosit.

            Gustul cafelei de calitate variază, dar ea întotdeauna va avea aroma culturilor și plantelor pe lângă care a crescut, poate aminti de gustul ceaiului, al ciocolatei, iasomiei sau fructelor exotice (mango, papaya). Contează solul în care a crescut, munca fermierului, felul în care a fost procesată și prăjită.

            După alegerea cafelei potrivite, mai avem nevoie de o râșniță, de preferabil manuală, pentru că cea electrică, în cele mai multe cazuri, nu macină cafeaua uniform și o poate încinge.

            Pentru prepararea unei cafele la espressor, e nevoie ca acesta să fie preîncălzit, iar cana în care urmează a fi turnată cafeaua trebuie menținută la o temperatură ridicată.

            De asemenea, sita portafiltrului trebuie bine curățată, astfel că în momentul utilizării acesta să fie curat, uscat și fără urme de cafea.

            După pregătirea espressorului și măcinarea cafelei, aceasta trebuie împrăștiată uniform în portafiltru și tapată ușor, pentru a nu-i reduce din aromă în momentul curgerii.

            După ce am urmat toți acești pași, ne putem bucura de aroma și mirosul unei cafele bine alese și corect pregătite, direct de la noi de acasă.

            Prepararea unei cafele la filtru implică ceva mai puțini pași. Primul pas este fixarea filtrului în suport și umplerea rezervorului cu apă. Mai apoi se pornește cafetiera, proces care va duce la încălzirea suportului de filtru pentru a obține un mediu de extracție cald, care va ajuta la crearea unei arome mai intense a cafelei.

            În ceea ce privește  măcinarea cafelei, pentru cafeaua la filtru aceasta trebuie să aibă o textură mai grunjoasă, asemănătoare cu cea a mălaiului, lucru care o va ajuta să își păstreze aroma mai intensă.

            După acești pași, nu mai trebuie decât să pornești aparatul, iar în câteva minute vei avea o cafea gustoasă și aromată, homemade.

            Nu în ultimul rând, cafeaua preparată la ibric este una din cele mai clasice metode, dar cu un rezultat deosebit.

            De precizat este faptul că măcinarea cafelei pentru ibric este recomandat a se face chiar înainte de prepararea acesteia, astfel păstrându-se prospețimea aromei cafelei.

            Cantitatea de apă din ibric variază în funcție de câtă cafea dorești să obții. Pentru fiecare ceașcă, se adaugă o linguriță de cafea și, opțional, una de zahăr.

            Secretul constă în fierberea cafelei timp de 3-4 minute la foc mediu, pentru a te asigura că aceasta își păstrează cel mai bun gust.

            La final, în momentul în care caimacul cafelei devine vizibil, aceasta poate fi turnată în ceașcă.

            Nu în ultimul rând, pentru un strop de savoare, indiferent de modul în care prepari cafeaua, poți adăuga un praf de scorțișoară sau câteva picături de sirop de vanilie sau caramel, după preferințe.

            Acum  că ai toți pașii pentru prepararea unei cafele aromate și savuroase, nu îți rămâne decât să îi pui în aplicare și să te bucuri zilnic de cafeaua ta făcută acasă, după propriile gusturi.



Lasă un răspuns

Site creat de